Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Terorista zaútočil na ambasádu, zabil jedného zo strážcov

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2023 o 18:19

340

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V iránskej metropole strelec v piatok zaútočil na sídlo azerbajdžanskej ambasády, zabil jedného zo strážcov a dvoch ďalších zranil. Informovala o tom agentúra Tasnim, ktorá s odkazom na políciu uviedla, že útočník mal zrejme osobný motív. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev označil čin za terorizmus.

„Útočník prenikol cez strážne stanovište a zabil pritom šéfa ostrahy útočnou puškou kalašnikov,“ uviedlo iránske ministerstvo zahraničia. Polícia strelca zadržala.

Agentúra Tasnim uviedla, že muž na veľvyslanectve prišiel so svojimi dvoma malými deťmi. Na záberoch z bezpečnostných kamier zverejnených médiami je ale vidieť iba osamoteného strelca. Agentúra Mizan citovala prokurátora, podľa ktorého informácií útočník pátral po svojej manželke. Tá údajne zmizla vlani v apríli po návšteve veľvyslanectva.

„Tento teroristický čin silne odsudzujem,“ napísal na twitteri Alijev. Podľa neho je potrebné ho rýchlo vyšetriť a potrestať vinníka.

Na Twitteri sa objavilo video, ktoré hroznú udalosť zachytáva. Video začína útekom ľudí, ktorí boli v čase udalosti na ambasáde, do vedľajšej miestnosti a ich pokusom o opustenie miesta. Útočník ich ale oklamal a vtrhol dovnútra dverami, pri ktorých prenasledovaní muži práve stáli. Potom začal terorista strieľať a ľudia v panike utekali. Následne sa na scéne objavil muž v bielom, ktorý strelcov napadol a začal sa s ním o kalašnikov preťahovať. Ešte je viditeľný jeden výstrel, po ktorom drastické video končí.

Irán a Azerbajdžan majú napäté vzťahy, a to v súvislosti so spormi o Náhorný Karabach alebo kvôli Izraelu, s ktorým udržuje Baku blízke spojenectvo. V Iráne žije niekoľko miliónov etnických Azerbajdžanov, a to najmä v oblastiach na severe krajiny, ktoré s Azerbajdžanom susedia.

Na Mars raketou na jadrový pohon. NASA otestuje novú technológiu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA