Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Trump má na krku ďalší spor. Žaluje ho rodina policajta ktorý bránil Kapitol

Zverejnené:

Upravené: 6. januára 2023 o 12:08

241

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dedičia zosnulého policajta, ktorý pred dvoma rokmi bránil sídlo amerického Kongresu pred davmi demonštrantov, zažalovali exprezidenta Donalda Trumpa. 

A to kvôli úlohe, ktorú v policajtovej smrti údajne hralo jeho konanie. Požadujú odškodnenie 10 miliónov dolárov. Súčasný prezident Joe Biden v súvislosti s udalosťami z Kapitolu udelí vyznamenanie dvanástim ľuďom.

Štyridsaťdvaročný Brian Sicknick podľa lekárov neutrpel pri nepokojoch v budove Kongresu žiadne zranenia a jeho smrť bola „prirodzená“. Násilné udalosti 6. januára však „zohrali v jeho zdravotnom stave úlohu“, uviedli lekári. Muž zomrel po tom, čo prekonal sériu mozgových mŕtvic.

„Trump úmyselne zhromaždil dav a naviedol ho k útoku na budovu Kapitolu aj na tých, ktorí budovu bránili,“ argumentujú Sicknickovi dedičia, podľa ktorých bolo policajtove úmrtie predvídateľným následkom exprezidentovho jednania.

Rodina požaduje odškodnenie vo výške 10 miliónov dolárov a vo svojom podnete na súd nespomínajú iba Trumpa, ale aj dvoch jeho podporovateľov, ktorí 6. januára protestovali pri Kapitole. Trumpova hovorkyňa na žiadosť Reuters o komentár zatiaľ nereagovala.

Bývalý prezident po prehraných prezidentských voľbách v novembri 2020 opakovane tvrdil, že mu voľby boli ukradnuté a odmietal sa vzdať prezidentskej funkcie. Týždne bezprecedentných udalostí vyvrcholili práve 6. januára 2021, kedy dav Trumpových podporovateľov vtrhol do budovy Kongresu.

Zákonodarcovia sa tam práve chystali potvrdiť Trumpovu porážku, respektíve víťazstvo súčasného prezidenta Joea Bidena. Nakoniec Kongres po niekoľkohodinovom prerušení rokovaní výsledok volieb schválil. Pri nepokojoch zomrelo päť ľudí a najmenej 140 policajtov utrpelo zranenie.

Trump svoju volebnú porážku dodnes neuznal. Osobitný výbor Snemovne reprezentantov s demokratickou väčšinou vlani v decembri konštatoval, že konal vedome nelegálne, keď sa pokúsil prostredníctvom šírenia „veľkej lži“ a vytváraním tlaku na ministerstvo spravodlivosti zvrátiť výsledok volieb.

Výbor po osemnásťmesačnom vyšetrovaní odporučil Trumpa obžalovať z niekoľkých závažných zločinov vrátane napomáhania vzbure. Exprezident všetky obvinenia odmieta a označuje za politicky motivovaných. Za účasť na nepokojoch v Kapitole bolo obžalovaných okolo 900 ľudí, z toho 470 na súde uznalo vinu.

Polícia sa pýta. Kto priniesol bomby?

Kto v predvečer nepokojov umiestnil v centre Washingtonu dve podomácky vyrobené bomby? Za informácie vedúce k zodpovedaniu tejto otázky novo americkí vyšetrovatelia ponúkajú už pol milióna dolárov. Dva roky po násilnostiach zostáva aj napriek rozsiahlemu pátraniu tento aspekt udalostí neobjasnený.

„Tím agentov FBI, analytikov a partnerov z bezpečnostných zložiek dva roky neúnavne skúma dôkazy a digitálne médiá spojené s týmto prípadom,“ uviedol v tlačovej správe polícia David Sundberg z washingtonskej sekcie FBI. Vyšetrovatelia podľa vyhlásenia vypočuli asi tisíc ľudí, nazbierali skoro 40-tisíc videí a posúdili skoro päťsto tipov od verejnosti.

Nič z toho však neviedlo k dolapeniu človeka, ktorý 5. januára 2021 večer umiestnil „rúrkové bomby“ pri budovách, kde sídli vedenie dvoch hlavných politických strán USA. Nič nie je známe ani o motíve tohto činu, obe stranícke centrály sa však nachádzajú v oblasti Kapitolu.

Erdogan vyzýva Putina k jednostrannému prímeriu na Ukrajine

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA