Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Erdogan vyzýva Putina k jednostrannému prímeriu na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 5. januára 2023 o 16:25

252

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom povedal, že úsilie o mier na Ukrajine by podporilo jednostranne vyhlásené prímerie a tiež vízie spravodlivého riešenia. Uviedli to dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta. Erdogan by mal hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Putin podľa Kremľa v rozhovore s tureckým náprotivkom zdôraznil „deštruktívnu úlohu západných štátov“, ktoré zásobujú Ukrajinu zbraňami a taktiež jej poskytujú informácie umožňujúce zamerať tieto zbrane na ruské sily. Rusko je podľa prezidenta otvorené „serióznym rokovaniam o Ukrajine“, pokiaľ však Kyjev splní ruské požiadavky a uzná „novú územnú realitu“, teda Putinom ohlásené pripojenie štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

Kyjev už 316 dní nemieni kapitulovať a ukrajinská protiofenzíva od minulého leta oslobodila asi 40 percent územia, ktoré ruské vojská uchvátili po vpáde z minulého 24. februára. Ukrajina si kladie za vojnový cieľ vytlačiť ruské vojská nielen do pozícií pred rozpútaním vojny, ale obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny v medzinárodne uznávaných hraniciach, teda vrátane Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014, a tej časti Donbasu, ktorú Rusi posledných osem rokov ovládali prostredníctvom prosperity. separatistov.

Ako Kyjev, tak Moskva pred niekoľkými dňami myšlienku prímeria počas novoročných sviatkov odmietli. Dnes, v predvečer pravoslávnych Vianoc, vyzval na prímerie moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi. Zastavenie paľby by podľa jeho návrhu malo platiť od piatkového poludnia do sobotňajšieho poludnia, aby sa veriaci mohli zúčastniť sviatočných bohoslužieb. Pravoslávna cirkev oslavuje Vianoce 7. januára podľa juliánskeho kalendára, bohoslužby sa obvykle konajú v noci zo 6. na 7. januára.

Ruská pravoslávna cirkev, žehnajúca militarizáciu Ruska a vraždenie a genocíde Ukrajincov, nie je žiadna autorita, ale propagandista vojny, a tak jej návrh nie je ničím iným ako súčasť propagandy a cynickej pasce, zareagoval na patriarchov návrh Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta.

Obaja prezidenti podľa tureckého komuniké hovorili aj o energetike a o obilnej dohode, umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. Erdogan ale tiež Putinovi povedal, že treba podniknúť konkrétne kroky na vyčistenie sýrskeho pohraničia pri hraniciach s Tureckom od kurdských bojovníkov, napísala agentúra Reuters.

Turecko podobne ako Západ a ďalšie krajiny odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, zároveň sa ale snaží udržať dobré vzťahy s Moskvou a ako jediná členská krajina NATO sa nepripojilo k protiruským sankciám. V niektorých záležitostiach pôsobí Ankara ako neutrálny prostredník, zaštítila napríklad OSN sprostredkované dohody o vývoze obilia z Ruskom blokovaných ukrajinských prístavov a snažila sa tiež o zabezpečenie mierových rozhovorov.

Raketa SpaceX vynesie na obežnú dráhu ukrajinský nanosatelit

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA