Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Trump mal telefonát s Netanjahuom, hovorili o prímerí

Zverejnené:

Upravené: 15. augusta 2024 o 16:42

169

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bývalý americký prezident Donald Trump v stredu telefonicky hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a diskutoval o dohode o prímerí v Gaze a otázke rukojemníkov.

Informoval o tom Axios s odvolaním sa na dva zdroje v Spojených štátoch informované o telefonickom rozhovore.

Rozhodujúce kolo rozhovorov sa uskutoční vo štvrtok v Dauhe za účasti vysokých predstaviteľov Spojených štátov, Kataru, Egypta a Izraela, ktorí sa pokúsia preklenúť zostávajúce rozdiely medzi Izraelom a Hamasom.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová na stredajšom brífingu pre novinárov uviedla, že je dôležité dosiahnuť dohodu o prepustení rukojemníkov, poskytnutí úľavy Palestínčanom v Gaze a znížení regionálneho napätia.

Hamas zadržiava 115 rukojemníkov v Gaze, kde bolo zabitých približne 39 900 Palestínčanov.

Jeden zo zdrojov uviedol, že Trumpov telefonát mal povzbudiť Netanjahua, aby súhlasil s dohodou. Partner publikácie zároveň nevie, či to bývalý prezident Netanjahuovi skutočne povedal.

Úrad izraelského premiéra nepoprel skutočnosť telefonického rozhovoru. Štáb Trumpovej kampane sa odmietol vyjadriť.

Minulý mesiac Trump v rozhovore pre Fox News povedal, že Izrael musí čo najskôr ukončiť vojnu v Gaze a vrátiť rukojemníkov.

Počas stretnutia s Netanjahuom v jeho rezidencii v Mar-a-Lago deň po rozhovore pre Fox News Trump povedal, že situácia s rukojemníkmi je veľmi zložitá a že je potrebné ich okamžite vrátiť.

Pripomeňme, že obavy z rozsiahlej regionálnej vojny na Blízkom východe vzrástli po nedávnom plánovanom zabíjaní vodcov palestínskej islamistickej skupiny Hamas a libanonského Hizballáhu.

V tejto súvislosti Irán a Hizballáh oznámili, že podniknú masívne odvetné útoky proti Izraelu. Izraelské ozbrojené sily sú už niekoľko dní v stave vysokej pohotovosti.

Americký prezident Joe Biden povedal, že dohoda o prímerí v Gaze by mohla prinútiť Irán, aby sa zdržal útokov na Izrael.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA