Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA dúfajú, že ministri zahraničných vecí krajín G20 odsúdia vojnu Ruska na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2023 o 19:47

303

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Spojené štáty vyjadrili presvedčenie, že stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín G20 v Indii, ktoré sa začne v stredu večer, odsúdi rozsiahlu inváziu Ruska, člena skupiny G20, na Ukrajinu.

Podľa AFP to novinárom v stredu oznámil úradník sprevádzajúci ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena.

„Myslím si, že očakávame, že tam uvidíme jazyk, ktorý bude odrážať názor väčšiny, ak nie drvivej väčšiny krajín G20, ktoré sú naďalej proti ruskej vojne,“ uviedol predstaviteľ na ceste do Naí Dillí, kde sa stretnutie uskutoční.

Skupina G20 zahŕňa krajiny, ako aj okrem iného Rusko, Čínu, Indiu, Brazíliu, Austráliu a Saudskú Arábiu. Hlavné zasadnutia ministrov zahraničných vecí krajín G20 sa uskutočnia vo štvrtok po uvítacej večeri v stredu.

Už skôr vyšlo najavo, že delegácia EÚ nepodporí vyhlásenie na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín G20 v Indii, ak nebude obsahovať odsúdenie vojny Ruska proti Ukrajine.

India ako hostiteľská krajina uviedla, že vojna na Ukrajine bude dôležitou témou na diskusiu, ale „otázkam súvisiacim s bezpečnosťou potravín, energie a hnojív, vplyvom konfliktu na hospodárske výzvy, ktorým čelíme“, sa tiež bude venovať „náležitá pozornosť“.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí sa koná niekoľko dní po stretnutí ministrov financií skupiny G20 v Bengaluru, na ktorom sa nepodarilo dosiahnuť konsenzus o spoločnom vyhlásení.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA