Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spojené štáty uvalili sankcie na komplicov KĽDR, ktorí jej pomáhajú zarábať peniaze v zahraničí

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2023 o 19:53

284

Zdroj: BuzzFeed

REKLAMA

Globalnews

Úrad pre kontrolu zahraničných aktív ministerstva financií USA dnes v stredu uvalil sankcie na tri subjekty a dve osoby, ktoré nezákonne dostali príjmy na podporu severokórejskej vlády.

Hwanga Kil so a Paka Hwa Song, občania KĽDR, ktorí založili stavebnú spoločnosť Kongo Aconde SARL (ktorá bola tiež sankcionovaná) v Konžskej demokratickej republike, boli pridaní na sankčný zoznam.

Kongo Aconde SARL sa zaoberá stavebnými projektmi a výstavbou pamiatok v spolupráci s miestnymi orgánmi KDR a zisky z nich boli podľa ministerstva financií USA použité na financovanie orgánov v Pchjongjangu.

Na „čiernej listine“ boli aj severokórejské spoločnosti Chilsong Trading Corporation a Korea Paekho Trading Corporation, ktoré poskytujú KĽDR cudziu menu a krytie spravodajských operácií a pôsobia na Blízkom východe a v Afrike.

„Nelegálne programy KĽDR na vývoj zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet ohrozujú medzinárodnú bezpečnosť a regionálnu stabilitu. USA sú naďalej odhodlané bojovať proti globálnym nezákonným sieťam režimu, ktoré generujú príjmy z týchto destabilizačných aktivít,“ uviedol Brian Nelson, námestník ministra financií pre terorizmus a finančné spravodajstvo.

Pripomeňme, že v decembri 2022 sa Európska únia rozhodla uložiť dodatočné sankcie voči 8 osobám a 4 právnickým osobám zodpovedným za vývoj balistických rakiet Severnou Kóreou alebo zapojeným do tohto procesu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA