Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA oznámia balík vojenskej podpory pre Ukrajinu v hodnote 1,2 miliardy dolárov

Zverejnené:

Upravené: 9. mája 2023 o 8:45

397

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Spojené štáty v utorok oznámia ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,2 miliardy dolárov, ktorý bude navrhnutý tak, aby uspokojil jej dlhodobé obranné potreby.

Agentúru AP informovali americkí predstavitelia.

Nový balík pomoci bude oznámený ako súčasť Iniciatívy bezpečnostnej pomoci Ukrajine, ktorá poskytuje financovanie zbraní v priebehu mesiacov alebo dokonca rokov s cieľom uspokojiť budúce bezpečnostné potreby Ukrajiny.

Podľa amerických predstaviteľov bude balík pomoci pre Ukrajinu zahŕňať systémy protivzdušnej obrany Hawk, protilietadlovú muníciu a drony pre protivzdušnú obranu. Kyjev tiež dostane delostrelectvo, rakety, satelitné snímky a finančné prostriedky na bežnú údržbu a náhradné diely pre rôzne systémy.

Ak vezmeme do úvahy tento balík – 38. v rade – vojenská pomoc USA Ukrajine od februára 2022 dosiahne takmer 37 miliárd dolárov.

Pripomeňme, že posledný balík americkej vojenskej pomoci Kyjevu vo výške 300 miliónov dolárov bol oznámený 3. mája a bol pridelený dekrétom prezidenta Spojených štátov zo zásob amerických zbraní.

Obsahuje okrem iného dodatočnú muníciu pre systémy HIMARS poskytnuté USA, ďalšie húfnice, delostrelecké a mínometné granáty, ako aj protitankové zbrane, ktoré Ukrajina používa na boj proti nevyprovokovanej ruskej agresii.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA