Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA veria, že Izrael zúžil možné ciele pre útok na Irán

Zverejnené:

Upravené: 13. októbra 2024 o 9:47

83

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že Izrael zúžil dosah cieľov, ktoré môže zasiahnuť v reakcii na masívny raketový útok na Irán z 1. októbra.

Povedali o tom NBC News pod podmienkou anonymity.

Podľa amerických odhadov Izrael plánuje vykonať útok na energetickú a vojenskú infraštruktúru a údajne vylúčil útoky na jadrové zariadenia alebo atentáty na iránskych predstaviteľov.

Účastníci rozhovoru NBC News tvrdia, že načasovanie izraelského odvetného úderu nie je určené, rovnako ako konečná forma tejto reakcie, ale izraelská armáda je pripravená konať kedykoľvek, akonáhle dostane rozkaz.

1. októbra Irán vypálil asi 200 balistických rakiet na Izrael v reakcii na atentát na vodcov militantov podporovaných Teheránom v Libanone.

Potom Biely dom uviedol, že Teherán bude čeliť vážnym následkom v dôsledku rozsiahleho raketového útoku na Izrael. Iránsky útok spôsobil Izraelu len malé škody, ktoré sľúbili odvetu.

Americkí predstavitelia odvtedy vyzvali izraelskú vládu, aby svoju reakciu urobila primeranou, zamerala sa na vojenské ciele v Iráne a vyhla sa ropným, plynárenským a jadrovým zariadeniam.

Riaditeľ CIA William Burns nedávno povedal, že Izrael teraz „starostlivo zvažuje“, aká bude jeho reakcia na masívny iránsky raketový útok.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA