Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V americkom štáte Minnesota bolo povolené pestovať a skladovať marihuanu

Zverejnené:

Upravené: 31. mája 2023 o 13:59

208

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

V americkom štáte Minnesota guvernér podpísal návrh zákona na legalizáciu rekreačnej marihuany pre ľudí starších ako 21 rokov.

Minnesota sa stala 23. štátom USA, ktorý umožnil dospelým používať túto látku, podľa agentúry Associated Press.

Guvernér štátu Minnesota Tim Wals, demokrat, podpísal návrh zákona obklopený desiatkami ľudí v zelenom oblečení, ktorí podporovali legalizáciu.

Podľa nového zákona bude od 1. augusta 2023 možné konope skladovať, používať a pestovať doma. Skladovanie konope bude obmedzené na 0,9 kilogramu doma, pričom na verejných miestach budete môcť mať 56 gramov.

Cukríky a iné potraviny umožnia 800 miligramov THC (hlavná psychoaktívna zložka kanabisu) a 8 gramov koncentrátu kanabisu. Maloobchodné tržby v lekárňach budú pravdepodobne najmenej o rok.

Obyvatelia Minnesoty, ktorí boli odsúdení za pestovanie a držanie, dostanú amnestiu. Tí, ktorí pestovali a skladovali marihuanu vo väčšom množstve, ako umožňuje tento zákon, môžu požiadať o zhovievavosť.

Úrad pre sledovanie zločincov však odhaduje, že posúdenie všetkých prípadov bude trvať do augusta budúceho roka.

Zástancovia zákona tvrdia, že zlepší verejné zdravie a bezpečnosť a posilní sociálnu spravodlivosť, zatiaľ čo oponenti tvrdia, že zdravie a bezpečnosť ľudí sa zhoršia. Podporovateľmi zákona sú väčšinou demokrati a oponentmi sú republikáni.

Po nástupe demokratov k moci v Minnesote prijali dlhý zoznam legislatívnych priorít vrátane legalizácie marihuany.

Minulý rok zákonodarný zbor schválil návrh zákona, ktorý legalizuje THC v jedlej alebo pitnej forme, ak pochádza z konope. V predaji sa tak objavili žuvacie sladkosti a marihuanové nápoje.

Pripomeňme, že na Ukrajine poslanci ešte neprijali zákon o legalizácii liečebného konope.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA