Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Poľsku bude čoskoro otvorená základňa protiraketovej obrany

Zverejnené:

Upravené: 13. októbra 2024 o 9:57

104

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Šéf poľského ministerstva zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol, že v krajine bude čoskoro otvorená základňa protiraketovej obrany (ABM) a vyjadril nádej, že systém protiraketovej obrany zostrelí aj ruské rakety, ktoré letia smerom k Poľsku.

Ako viete, po júlovom summite NATO vo Washingtone bolo oznámené, že nové americké zariadenie protiraketovej obrany v poľskom Redzikove bolo uvedené do prevádzky a je pripravené brániť Alianciu.

„V najbližších týždňoch otvoríme základňu protiraketovej obrany v Redzikowo pri Pucku. Toto je základ, na ktorom sme sa dohodli so Spojenými štátmi,“ informoval Sikorski.

Podľa šéfa poľského ministerstva zahraničných vecí krajina rokovala so Spojenými štátmi, aby mohli zostreliť systémy protiraketovej obrany, vrátane ruských rakiet, ktoré letia smerom k Poľsku, a nielen iránskych, ktoré „lietajú smerom k Spojeným štátom“.

Nie je však známe, že poľská strana na túto žiadosť reagovala.

Sikorski poznamenal, že oponenti obvinili Poľsko zo „zničenia projektu základne“. Minister však zdôraznil, že už bol postavený a oficiálne bude otvorený „o chvíľu“.

Treba poznamenať, že obec Redzikowo sa nachádza v Pomoranskom vojvodstve, 4 km od Słupska a 150 km od Gdanska.

Ako viete, americká základňa protiraketovej obrany v Redzikove bola uvedená do prevádzky NATO v júli 2024. Je súčasťou veľkého protiraketového štítu NATO a je určený na detekciu, sledovanie a zachytávanie balistických rakiet. Má čisto obranný charakter a má približne 200 vojakov.

Ako viete, po masívnom ostreľovaní Ukrajiny Ruskom ráno 26. augusta Poľsko oznámilo narušenie svojho vzdušného priestoru „vzdušným objektom“, pravdepodobne Shahedom.

Potom Sikorski v rozhovore pre Financial Times uviedol, že Poľsko bude musieť zostreliť ruské rakety nad územím Ukrajiny, ktoré by mohli letieť do poľského vzdušného priestoru, a to aj preto, že v prípade zostrelenia nad poľským územím sa riziká pre poľských občanov zvyšujú.

Potom zástupca poľského ministerstva zahraničných vecí Pavel Vronský poukázal na to, že takéto slová Sikorského neodrážajú stanovisko poľskej vlády. A Severoatlantická aliancia uviedla, že takéto akcie by mohli mať dôsledky pre celé NATO.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA