Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Vojenské cvičenia Ruska a Bieloruska, ktoré sa mali dnes skončiť, pokračujú

Zverejnené:

Upravené: 20. februára 2022 o 12:43

425

Zdroj: intellinews.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spoločné manévre Ruska a Bieloruska s názvom Spojenecké odhodlanie 2022, ktoré sa mali dnes skončiť, budú pokračovať, informuje bieloruské ministerstvo obrany na svojej webovej stránke.

„V súvislosti s nárastom vojenskej aktivity v blízkosti vonkajších hraníc Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska) a zhoršením situácie na Donbase sa prezidenti Bieloruskej republiky a Ruskej federácie rozhodli pokračovať v cvičeniach síl zväzového štátu,“ uviedol vo vyhlásení bieloruský minister obrany Viktar Chrenin.

Podľa neho sa v ďalšom priebehu cvičenia „dôkladne rozpracujú etapy obrany zväzového štátu“, ktoré ich doterajší priebeh detailne nepokrýval.

JOHNSHON: Rusko chystá najväčšiu vojnu v Európe od roku 1945

Chrenin ďalej uviedol, že do susedných krajín sa neplánovane presúva množstvo najmodernejších zbraní a vojakov aj z tretích krajín. „Zo siedmich na päť dní sa skrátila pripravenosť na nasadenie jednotiek rýchlej reakcie NATO v prípade takzvanej eskalácie situácie na Ukrajine,“ dodal minister.

Manévre Spojenecké odhodlanie 2022 sa začali 10. februára na juhu Bieloruska a mali trvať desať dní. Zúčastňujú sa na nich aj jednotky z ruského Južného a Západného vojenského okruhu, ktoré v spolupráci s bieloruskými ozbrojenými silami nacvičovali odrazenie agresie proti zväzovému štátu. Po skončení cvičenia sa ruskí vojaci i technika mali vrátiť na domovské základne.

Americkí a európski vojenskí pozorovatelia vyjadrili obavy, že Rusko využije cvičenia ako zámienku na trvalé umiestnenie svojich jednotiek v Bielorusku. Cvičenia prebiehajú najmä v regióne Brest, ktorý leží blízko ukrajinských hraníc.

Rusko sa domáha stiahnutia jednotiek NATO z východnej a strednej Európy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA