Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko sa domáha stiahnutia jednotiek NATO z východnej a strednej Európy

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2022 o 9:52

662

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Požiadavka na stiahnutie síl Severoatlantickej aliancie zo strednej a východnej Európy zopakovala Moskva vo svojej aktuálnej reakcii na januárovú americkú odpoveď na ruské návrhy ohľadom bezpečnostných záruk.

Dokument podľa ruských agentúr opäť spomína aj námietku proti prípadnému vstupu Ukrajiny do NATO, teda že by Ukrajina v takom prípade mohla rozpútať kvôli Krymu vojnu aliancie s Ruskom.

V odpovedi, ktorej prevzatie už potvrdila aj americká strana, je tiež zdôraznené, že Rusko nemá v pláne „vtrhnúť na Ukrajinu“. Moskva ale opäť varuje, že bude musieť prijať bližšie nespresnené vojenské opatrenia, pokiaľ Západ jej návrhy zavrhne.

Americká a aliančná odpoveď na ruské požiadavky bezpečnostných záruk ponúkali rokovania o konkrétnych spôsoboch zvýšenia vzájomnej dôvery, kľúčovú možnosť ruského veta prípadného ukrajinského vstupu do NATO ale Západ odmietol.

Rusko sťahuje časť vojska pri hraniciach s Ukrajinou späť na svoje základne

„Rusko bude nútené reagovať, a to aj uskutočnením opatrení vojensko-technického charakteru,“ varuje ohľadom odmietnutia ruských návrhov dnešná ruská reakcia v podobe desaťstránkového dokumentu.

Dokument, odovzdaný americkému veľvyslancovi Johnovi Sullivanovi, vyjadruje podľa ruských médií poľutovanie, že Washington neodpovedal „konštruktívne“ na ruský návrh dohody o bezpečnostných zárukách, teda nezriekol sa ďalšieho rozširovania NATO.

Dokument podľa nich nezaručuje, že Ukrajina a Gruzínsko nebudú prijaté do aliancie, ani sa nezaviazal vytvárať základne v bývalých sovietskych republikách a nepristúpil na návrat vojenských potenciálov a infraštruktúry NATO do stavu roku 1997, kedy Rusko a NATO podpísali základný dohovor o spolupráci.

Moskva v správe zopakovala svoje skoršie tvrdenie, že politika otvorených dverí NATO, ktorú USA podporujú, odporuje základným záväzkom prijatým v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, a to predovšetkým záväzku neposilňovať vlastnú bezpečnosť na úkor bezpečnosti druhých strán.

Pre zníženie napätia okolo Ukrajiny je podľa Moskvy potrebné zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu alebo stiahnutie „všetkých západných poradcov a inštruktorov“ z tejto východoeurópskej krajiny. Členské štáty NATO tiež majú podľa ruského priania odmietnuť účasť na akýchkoľvek spoločných armádnych cvičeniach s ukrajinskými ozbrojenými silami.

Moskva v dokumente tiež uviedla, že trvá na stiahnutí všetkých amerických ozbrojených síl a zbraňových komplexov zo strednej a východnej Európy, juhovýchodnej Európy a pobaltských krajín.

Bulharský europoslanec hajloval v Európskom parlamente, zachytili ho kamery

Za neprijateľnú naopak ruské ministerstvo zahraničia označilo požiadavku USA, aby ruská armáda stiahla vojakov od ukrajinských hraníc. Skutočnosť, že Rusko rozmiestňuje vojakov na svojom vlastnom území vraj totiž nemôže škodiť americkým záujmom.

Ministerstvo zdôraznilo, že na ukrajinskom území teraz ruské sily nie sú. Kyjev však tvrdí, že Rusko podporuje povstalcov na východnej Ukrajine ako dodávkami zbraní, tak zapojením vojakov. Moskva odsúdila americké „vyhrážanie“ sprísnením sankcií.

Skutočnosť, že Ukrajina stratila kontrolu nad svojou územnou celistvosťou Moskva v dokumente označila za následok „vnútrokrajinských procesov“. Anexiu Krymu dokument vysvetľuje tým, že po udalostiach v Kyjeve v roku 2014, keď bol zosadený proruský prezident Viktor Janukovyč, prišli etnickí Rusi na Ukrajine o časť práv, čo viedlo k tomu, že obyvatelia polostrova s ​​početnou ruskou menšinou si v referende zvolili pripojenie k Rusku.

Spojené štáty rovnako ako ďalšie západné krajiny už predtým označili toto hlasovanie o pripojení Krymu k Rusku za nezákonné. Moskva tiež vo svojej odpovedi odmietla obvinenie, že Rusko rozpútalo v roku 2014 konflikt v oblasti Donbasu na východnej Ukrajine medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami.

Ruská strana vo štvrtok skritizovala zverejnene odpovede, že USA nereagovali na jej návrh, ktorý sa týka upustenia od rozmiestňovania jadrových zbraní jednotlivými štátmi za ich vlastnými hranicami.

Matku, ktorá dobodala svoju dcéru, už vyšetrovateľ obvinil z vraždy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA