Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Záporožská jadrová elektráreň bola opäť pripojená k vonkajšej sieti

Zverejnené:

Upravené: 6. novembra 2022 o 18:11

259

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Rusmi okupovaná Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny bola opäť pripojená k vonkajšej sieti po tom, čo bolo vonkajšie napájanie v noci na štvrtok prerušené pri ruskom ostreľovaní, ktoré zničilo vedenie vysokého napätia. Informovala o tom dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Oba prívody vonkajšieho elektrického prúdu boli opravené a znovu napojené v piatok popoludní, oznámil generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. V dnešnom vyhlásení ďalej zopakoval svoju výzvu na zriadenie zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany okolo najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, aby sa predišlo jadrovej nehode. „Nemôžeme si už dovoliť strácať ďalší čas. Musíme konať, kým nie je príliš neskoro,“ povedal Grossi.

Po odpojení od vonkajšej siete museli byť reaktory elektrárne chladené s pomocou záložných dieselgenerátorov, ktoré mali palivo na 15 dní.

Elektráreň je už dlhšiu dobu obsadená ruskými vojakmi, ale stále ju obsluhujú ukrajinskí zamestnanci. Areál zariadenia bol opakovane ostreľovaný, z čoho sa navzájom obviňovali obe bojujúce strany, teda Rusko aj Ukrajina.

Vláda USA súkromne žiada Ukrajinu, aby prejavila ochotu rokovať s Ruskom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA