Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zelenskyj pricestoval do Prahy

Zverejnené:

Upravené: 7. júla 2023 o 10:57

272

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Špeciálne lietadlo českej vlády s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským pristálo vo štvrtok večer na pražskom letisku Ruzyně.

Píše s odkazom na českú televíziu.

Lietadlo so Zelenským vzlietlo zo Sofie o 19:21 a pristálo v Prahe o 20:54 kyjevského času. Sprevádzali ho dvaja bojovníci Gripen; Česká televízia zverejnila zábery z ich letu.

Po pristátí odišiel Zelenskyj na Pražský hrad, sídlo prezidenta Českej republiky, kde bude rokovať s prezidentom Petrom Pavlom, ako aj s premiérom a predsedami českého parlamentu.

Ide o prvú návštevu ukrajinského prezidenta v Českej republike od začiatku totálnej ruskej invázie a prvú pre Zelenského osobne.

„Cieľom návštevy ukrajinského prezidenta je vyjadriť vďaku za podporu, ktorú Česká republika poskytuje Ukrajine od začiatku ruskej agresie, a uistiť sa, že táto podpora bude pokračovať,“ uviedol kancelár prezidenta Českej republiky.

Očakáva sa, že na stretnutí tete-a-tete budú prezidenti Ukrajiny a Českej republiky koordinovať svoje pozície v predvečer samitu NATO vo Vilniuse, kde sa bude okrem iného diskutovať o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu.

Pripomeňme, že vo štvrtok popoludní bol Volodymyr Zelenskyj na návšteve Bulharska. Lídri oboch krajín podpísali spoločné vyhlásenie, ktoré sa stalo 22. dokumentom odkazujúcim na podporu členstva Ukrajiny v NATO.

Podľa správ médií Zelenskyj navštívi Turecko v predvečer summitu NATO vo Vilniuse, kde sa stretne s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA