Sociálne siete

Zdravie

Príčin neplodnosti je viac. Môže ňou byť aj chémia vo vzťahoch

Problém, ktorý trápi čoraz viac párov.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 13:31

902

rodic
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Drew Hays

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Nezdravý  životný štýl, fajčenie, alkohol, málo pohybu, nadmerná záťaž, stres –  aj toto má za následok neustále sa zyšujúci počet párov, ktoré majú problém s prirodzeným počatím dieťaťa. Hrozivo narastá najmä mužská neplodnosť. Súčasní tínedžeri majú horšie spermiogramy ako ich otcovia. Riešením neplodnosti je tak často umelé oplodnenie.  Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) naň vlani vynaložila viac ako 1,7 milióna eur. Informuje o tom v tlačovej správe VšZP.

„Liečba neplodnosti metódami asistovanej reprodukcie je pre poistencov náročná po fyzickej, psychickej, ale aj po finančnej stránke. Všeobecná zdravotná poisťovňa v rámci podpory zvyšovania pôrodnosti preplatila v roku 2020 až 1 551 výkonov asistovanej reprodukcie 1 420 poistenkyňám, z ktorých doteraz takmer 13 % už aj porodilo. Vlani sme v priemere za jeden cyklus uhradili 1 120 eur, čo znamená, že celkové náklady spojené s umelým oplodnením presiahli viac ako 1,7 milióna eur,“ uvádza hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann. Ako dodal, k jednotilivým výkonom umelého oplodnenia sa viaže ešte hormonálna liečba.

Problém môže byť u oboch partnerov naraz

Bariéry v snahe otehotnieť môžu byť tak na strane ženy, ako aj muža, respektíve u oboch partnerov súčasne. Do úvahy pritom pripadá celý rad ťažkostí – hormonálne, gynekologické, imunologické, obezita, podvýživa a mnohé ďalšie. Štatisticky sa však udáva, že až v 15 % je príčina neplodnosti nejasná, neidentifikovateľná. V súvislosti s tým biologička a genetička Jaroslava Babková upozorňuje, že za neschopnosťou počať potomka môže byť aj biologická nekompatibilita partnerov.

„Keď sa odkloníme od biologického, nepočúvame reč tela, ignorujeme vôňu partnera, pri jeho výbere je pre nás dôležitejší iný faktor, môže sa stať, že sa dáme dokopy s človekom, s ktorým by nás príroda nikdy nespojila. Ak sa potom títo ľudia snažia mať dieťa, často sa im nedarí, dochádza k potratom aj v prípade umelého oplodnenia a oni nevedia prečo. Po vylúčení všetkých organických dôvodov, ktorých býva veľa, môžeme jednoducho konštatovať, že sú spolu dvaja ľudia, ktorí k sebe biologicky nepatria,“ upresňuje Jaroslava Babková, ktorá je hosťom ďalšej časti podcastu Všeobecne o zdraví.

Témou je tentokrát chémia vo vzťahoch, vôňa, ako základ fungujúceho vzťahu. Podľa čoho by sme si mali vyberať partnera na celý život, ako sa mení hladina hormónov keď sme zaľúbení, prečo sa nám v stave zamilovanosti zväčšia zreničky, potia dlane a nemáme potrebu spať? A prečo je pre nás nebezpečné zotrvávať dlho v tejto fáze? Rozhovor s Jaroslavou Babkovou si môžete vypočuť na https://www.vszp.sk/podcasty/preventivne.sk a v podcastových aplikáciách SpotifyApple a na YouTube.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA