Sociálne siete

Zdravie

Syndróm bieleho plášťa a vysoký krvný tlak: Ako si poradiť?

Čaká vás návšteva lekára a ste nervózny? Nebojte sa, nie ste v tom sami…pacientov, ktorí majú strach z vyšetrenia, lekára či ordinácie je viac.

Zverejnené:

Upravené: 27. augusta 2021 o 8:05

1273

LEKAR
Ilustračná foto, Unsplash/ Online Marketing

REKLAMA

BRATISLAVA – Návšteva lekára nie je pre každého úplne prirodzená aktivita – mnohí totiž pociťujú z priestorov ordinácie či nemocnice úzkosť a strach. Aj bežné vyšetrenie lekárom môže byť pre mnohých pacientov tak stresujúce, že si dokážu „uhnať“ napríklad i vysoký krvý tlak. O tejto problematike hovorí aj občianske združenie Únia pre zdravšie srdce: „Niektorí ľudia majú skutočne vyššie hodnoty krvného tlaku, keď ich čaká vyšetrenie v ambulancii lekára. V nadväznosti na túto skutočnosť vznikajú otázky, či je to bežný stav.“

Iba minimum ľudí sa podľa občianskeho združenia teší k lekárovi, no podaktorí sa v čakárni tak rozrušia, že ich krvný tlak vystúpi zo zvyčajných noriem. „Lekári tento stav pomenovali syndróm bieleho plášťa. Nastáva vtedy, keď  krvný tlak dosiahne hodnoty 1. stupňa hypertenzie (140/90 mmHg alebo viac) v prítomnosti lekára, ale ak si ho pacient meria doma, je v rozmedzí normálnych hodnôt,“ píše ďalej Únia pre zdravšie srdce vo svojom príspevku.

Doposiaľ sa neprišlo na to, či existuje kategorická príčina syndrómu bieleho plášťa, ale predpokladá sa, že pocity ako úzkosť a stres z prítomnosti lekára majú určitý vplyv na zvýšené hodnoty krvného tlaku.   Na druhej strane je treba zobrať do úvahy aj fakt, že vysoké hodnoty krvného tlaku namerané v ordinácii lekára nemusia vôbec naznačovať syndrómom bieleho plášťa, jednoducho môže ísť iba o chybné merania.

Ako získať najpresnejšie informácie?

Pokiaľ je záujem získať čo najpresnejšie informácie o hodnotách krvného tlaku, mal by pacient sedieť päť minút s podopretou chrbticou a nohami dotýkajúcimi sa podlahy, a to skôr, ako mu lekár nasadí manžetu. Takýto postup pri meraní krvného tlaku umožňuje jeho návrat na pôvodnú tzv. východiskovú hodnotu.

Čomu sa vyvarovať?

Tí ktorých čaká návšteva lekára, by si mali odpustiť  kofeín a cigarety najmenej 30 minút pred cestou k lekárovi, keďže takto si môžu zvýšiť krvný tlak. Mnoho ľudí nevie, že napríklad plný močový mechúr sa tiež môže podpísať pod  zvýšenie systolického tlaku krvi o 10-15 mmHg.

Niekedy sa stáva, že vysoké hodnoty krvného tlaku sú dôsledkom mechanickej chyby. Tlakomery môžu mať manžety, ktoré sú pre ruku príliš malé, a pokiaľ  je tomu tak, manžeta sa prepumpuje a krvný tlak sa ukáže byť vyšší, ako je to reálne. Zvykne sa odporúčať, aby si pacient priniesol svoj domáci tlakomer k lekárovi a potom sa porovnajú hodnoty namerané v ambulancii na obidvoch tlakomeroch. Pri tomto postupe sa súčasne skontroluje, či človek pri meraní používa správnu techniku, či si vie správne naložiť manžetu tlakomera a či má daná manžeta správnu veľkosť, primeranú k veľkosti ramena.

Kedy je vhodné 24-hodinové monitorovanie tlaku?

A čo vtedy, ak sa podnikli všetky opatrenia na získanie presných hodnôt z merania krvného tlaku, ale v ordinácii lekára je stále vysoký a doma je takzvane v poriadku? Vtedy je vhodné doplniť 24-hodinové ambulantné monitorovanie krvného tlaku, takzvaný tlakový Holter. Až po tomto vyšetrení je možné hovoriť  o tom, že pacient naozaj trpí syndrómom bieleho plášťa. Síce nie je žiadny spôsob, ako ho „vyliečiť“, štúdiami bolo preukázané, že celkové riziko ovplyvňujúce orgány – srdce, obličky či mozog  je minimálne, avšak pacienti so syndrómom bieleho plášťa majú zvýšené riziko rozvoja artériovej hypertenzie v nasledujúcich rokoch a vyžadujú preto zvýšenú pozornosť a pravidelné meranie krvného tlaku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA