Sociálne siete

Zdravie

Ženy v pití alkoholu dobiehajú mužov. Jeho nadmerná konzumácia je dlhodobou epidémiou

Ľudia so závislosťami čoraz častejšie vyhľadávajú odbornú pomoc.

Zverejnené:

Upravené: 9. augusta 2021 o 22:11

1089

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Kelsey Chance

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Zo závislosti od alkoholu sa lieči viac ako 30-tisíc poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Ide o najrozšírenejšiu formu závislosti nielen na Slovensku, ale aj v celosvetovom meradle. Presné počty ľudí, ktorí nemajú pitie pod kontrolou však nie sú známe, keďže mnohí si tento problém nepripúšťajú a nevyhľadajú odbornú pomoc.

„Kým v roku 2018 sme evidovali 35 512 poistencov závislých od alkoholu, v minulom roku sa ich počet znížil na 30 569. Dôvodom však nie je pokles závislých ľudí, ale skôr vplyv pandémie na diagnostiku a vyšetrenia, takže reálny stav môže byť práve z dôvodu obmedzení spojených s koronavírusom ešte horší,“ uvádza Matej Neumann, hovorca VšZP.

Poukazujú na to aj štatistiky zariadení na liečbu závislostí. Podľa nich sa v uplynulých mesiacoch zvýšil počet ľudí, ktorí vyhľadali odbornú pomoc. „Mnohí, ktorí už dlhšie úspešne abstinovali sa práve počas pandémie opäť rozbehli v pití, a to z dôvodu sociálnej izolácie, ku ktorej prispeli epidemické opatrenia a nariadený home office,“ dodáva riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Vek a pohlavie?

Najviac ľudí, ktorí sa liečia zo závislosti od alkoholu, je dlhodobo v skupine 41 až 60- ročných. Aj keď medzi nimi stále dominujú muži, už pár rokov je viditeľné stieranie rodových rozdielov aj v tomto smere. Ženy v pití dobiehajú mužov.

Dôsledkom neliečenej závislosti sú psychické ťažkosti, ale aj celý rad fyzických poškodení a porúch. Dochádza k nimi aj preto, že mnohí si dlho neuvedomujú, alebo nepripúšťajú prekročenie hranice medzi príležitostným popíjaním a závislosťou. „Veľmi často ide o slušných ľudí, ktorí majú rodiny a prácu. Kým počas dňa dokážu fungovať a nepiť, po návrate domov si dajú pohár vína. Z pohára sú postupne dva, z občasného pitia sa stáva pravidelné, každý večer, a to, že už sú závislí si uvedomia až vo chvíli, keď sa objavia prvé zdravotné ťažkosti,“ hovorí Okruhlica.

V svetových rebríčkoch spotreby alkoholu dlhodobo obsadzujeme popredné miesta. „Prispieva k tomu aj fakt, že dnes je tolerované len to, ak nepijeme zo zdravotných dôvodov. Abstinencia z vlastného presvedčenia je spoločnosťou nepochopená,“ dodáva Okruhlica. S riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí sme sa v najnovšej časti podcastu Všeobecne o zdraví rozprávali aj o najčastejších dôvodoch vzniku závislostí, najúčinnejšej motivácii vyliečiť sa z nich, ale aj o jednoduchom teste, ktorý ukáže, či popíjanie alkoholu máme stále pod kontrolou, alebo sme už závislí.

Zdroj: VšZP

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA