Sociálne siete

Cestovanie

Hľadáte rozprávkové nebo? Nájdete ho v Banskej Štiavnici

Hovorí sa, že nebo je len jedno. Ale v tomto prípade je ich o niečo viac – rovno štyri.

Zverejnené:

Upravené: 10. augusta 2021 o 18:26

2912

Nebo nad Štiavnicou ponúka nebeský pokoj, atmosféru a zážitok. Zdroj: AMAZING PLACES

REKLAMA

BRATISLAVA – Keď sa povie nebo, evokuje to niečo čisté, krásne, príjemné. Jednoducho, všetci by sa doň chceli dostať. V Banskej Štiavnici máte jedno také nebo, ak nie lepšie, zaručene. Budete sa tu doslova a do písmena cítiť ako v raji.

Nebo v Banskej Štiavnici majú na svedomí manželia Beáta a Ľubo Holtanovci. Manželský pár síce pochádza z Kysúc, žijú v Senci, ale srdcom sú stále práve v Banskej Štiavnici.  Idylické ubytovanie s príznačným názvom Nebo nad Štiavnicou nájdete v čarovnej lokalite  v mestskej časti Štefultov.

Odkaz pre ďalšie generácie

Platforma Amazing Places, ktorá sprostredkováva nezvyčajné a krásne ubytovania, odporúča túto lokalitu nielen kvôli nádhernému okoliu, ale aj atmosfére, ktorá tu panuje. Zachovaný pôvodný ráz regiónu tu je ako odkaz pre ďalšie generácie.

Na členitom pozemku stoja štyri 200-ročné chalúpky, ktoré dostali nový život. Môžete si vybrať z bieleho, modrého, oranžového a zeleného neba…to sú farby krásnych domčekov pomenované podľa dverí. Chalúpky kapacitne vykryjú až 24 hostí. Autentický interiér je vybavený moderným zariadením, doplnený priateľským prístupom majiteľov a veľkým výberom domácich dobrôt.

pohostenie v zahrade v Nebi – kopia

Pohostenie v záhrade

Citlivá rekonštrukcia s rukopisom je dielom spolupráce majiteľov s lokálnymi majstrami

Príbeh a autentickosť

A prečo Nebo a prečo Banská Štiavnica? Čo si pod tým majú hostia predstaviť. Majiteľka Beáta vysvetľuje, že je to predovšetkým inšpirácia, ako pôvodné a autentické veci zachrániť.  Banská Štiavnica má totiž podľa nej veľmi výnimočné Genius loci.

„Nám toto miesto, ktoré sme tu na okraji objavili, absolútne učarovalo. Našli sme tu štyri ruiny v zarastenej húštine, ale v priebehu deviatich rokov sme ich obnovili a teraz nám to vracajú silnou energiou,“ hovorí Beáta Holtanová. Hovorí tiež, že banícke domčeky postupne objavovali – nedostupný terén práce predsa len spomaľoval. A tak aj na rekonštrukciu mali čas, všetko získavalo postupne svoju podobu. Citlivá rekonštrukcia sa nakoniec podarila vynikajúco, majitelia túžili prinavrátiť pôvodnú podobu baníckych domčekov.

Vysoko! Až do neba

A pýtate sa, kde vznikol krásny názov? Jednoducho…keďže sú na kopci a vysoko, smerujú až priam do neba.

Bea majitelka – kopia

Beáta Holtanová

Sme umiestnení na kopci, kedysi dávno sa hovorilo „kam ideš tak vysoko – ako do Neba“. Symbolizuje to však aj všetko to výnimočné kultúrne a prírodné bohatstvo, ktoré sa v Štiavnici nachádza. Považujeme si za povinnosť rešpektovať ho, podporovať a rozvíjať. Od architektúry, cez prírodu, až po komunitu. Všetky tieto témy pod našim projektom rozvíjame. Nebo je ako strešný dáždnik týmto témam,“ vysvetľuje ďalej Beáta.

Pôvodne malo ísť o miesto, kde byť si len oddýchli od ruchu mesta, tiché útočisko na spomalenie. Ale trávili tu toľko času, že čoraz viac sa miestom fascinovali.  A opäť sa niet čomu diviť, tento kraj je jednoducho dych berúci. „Tento kraj nás úplne uchvátil. Kopcovité, čiastočne prístupné miesta okolia Banskej Štiavnice skrývajú nádherné výhľady do kraja a nabádajú k objavovaniu a túram,“ opisuje lokalitu i Amazing Places.

Hľadáte rozprávkové nebo? Nájdete ho v Banskej Štiavnici

Krásne vo vnútri, dychberúce zvonka…

Rovnako ako zvnútra, tak i vonku je Nebo nádherné…ponúka toľko zelene, krásnu záhradu, lúky, les a pokoj, že odchádzať sa bude len ťažko.

ako z rozpravky

Ako z rozprávky

Majiteľom leží na srdci to, aby sa hostia správali s úctou k tomuto miestu, a preto tu hlučné podujatia nenájdete. Všetko si tu nažíva v jednej symbióze s okolitou prírodou a tá je na prvom mieste.

Miesto, ktoré mieri až do neba, je vhodné pre každého, kto túži spomaliť, zažiť niečo iné – netradičné, dokonale túži zrelaxovať, útočisko tu nájdu rodiny s deťmi, ale i zaľúbené páry. Okolitý les je oázou pokoja a zelene a toho správneho detoxu od ruchu mesta.

„Ponúkame koncentrovaný zážitok z okolitej prírody v štýlovom prostredí. Navyše každá chalúpka má svoj súkromný wellness (saunu a/alebo kúpaciu kaďu). Najčastejšie nás navštevujú rodiny s deťmi alebo mladé skupinky – priatelia, ktorým vyhovuje takéto súkromné prostredie s prírodou doslova na dosah ruky. S rešpektom k našim susedom a prostrediu na okraji lesa nerealizujeme hlučné podujatia – firemné akcie alebo veselé svadby. Ak tak, veľmi privátne brainstormingy alebo malé intímne svadby,“ pokračuje v opisovaní majiteľka.

Poctivú prácu urobili lokálni majstri

Pri rekonštrukcii dbali na to, aby remeslá robili lokálni majstri.

Bea majitelka exterier – kopia

Beáta Holtanová

Vzájomne sa rešpektovali a časom vznikol medzi nimi taký vzťah, že aj samotní majstri sa angažovali, aby hľadali riešenia, ako si poradiť so stavebnými úpravami. Práve takéto rekonštrukcie sú náročné na rôzne problémy. Nevyhli sa im ani tu, ale vždy si poradili. Pomohlo im k tomu aj uvedomenie si, že pri takýchto rekonštrukciách sa musia prispôsobiť skôr majitelia ku chalúpkam ako naopak.

Pre manželský pár je oveľa cennejšia kvalita ako kvantita. S týmto zámerom sa pozerajú aj na budúcnosť.Našim plánom je nerozvíjať toto miesto do kvantity, ale kvality. Popri inšpirácii ako renovovať pôvodné interiéry sa v rovnakej miere venujeme aj obnove pôvodných záhrad. Prepojenie týchto domov s okolitou prírodou je rovnako dôležitá súčasť nášho projektu. Nie však iba vizuálne na efekt, ale s podchytením všetkých ekologických princípov, ktoré s tým súvisia. Na to dnes často pri renováciách takéhoto druhu nezostáva chuť a ani finančné zdroje. Chceme inšpirovať, že sa to dá a aj ukázať ako,“ uzatvára Beáta Holtanová plány ich Neba…

Hľadáte rozprávkové nebo? Nájdete ho v Banskej Štiavnici

Fotografie, zdroj: Amazing Places/Nebo nad Štiavnicou

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA