Sociálne siete

Cestovanie

Hrad Čabraď je perlou Hontu. Po vypálení majiteľmi pustol

Mohutná zrúcanina uchváti nejedného návštevníka. O okolie a konzerváciu hradu sa stará združenie Rondel. Práve ľudia zo združenia sa snažia hradu prinavrátiť svoju tvár. Posledné roky sa do záchrany pamiatky zapájajú aj dobrovoľníci či skauti.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 2:56

2989

Hrad Čabraď
Zrúcanina hradu Čabraď, foto: SITA/Martin Havran

REKLAMA

BRATISLAVA – Počuli ste už o hrade Čabraď? Hrad, ktorý si sami majitelia v roku 1812 podpálili? Nájdete ho na juhu Slovenska pri obci Čabradský Vrbovok na kopci nad údolím Litavy. Pôvodne sa aj nazýval Litava. Hrad poskytuje krásny výhľad na zelené lesy. Hrad je verejnosti voľne prístupný, vedie k nemu približne päť kilometrov dlhá turistiká trasa (z obcí Kostolný Vrch alebo Čabradský Vrbovok).

Napriek svojej smutnej histórii je toto miesto dobrým tipom na celodenný výlet. Okolie Krupinskej planiny ponúka krásnu prírodu a práve spomínaná oblasť je známa vysokým výskytom plazov. Čabradský hradný vrch je chráneným náleziskom, ktorý sa pýši statusom Národnej prírodnej rezervácie s najprísnejším stupňom ochrany.  A tak sa nečudujte, ak stretnete cestou na hrad zopár užoviek či jaštericu, je ich tu skutočne veľa.

Kým v minulosti bol hrad skutočnou pevnosťou, dnes sa z neho zanechalo podstatne menej. Ruiny a to, čo z neho zostalo, však má svoju atmosféru. Nechýbal tu horný hrad tvorený vežou, rozľahlým nádvorím s palácovými stavbami, ale aj hospodárskymi budovami, na západnej strane to boli bastióny a menšie bašty, obvodové opevnenie v dolnom hrade, vstupná brána s vežou, streľnica a padací most. Dnes môžete vidieť zvyšky vonkajšieho opevnenia, časti konštrukcií a obvodových múrov obytných budov.

Čabraď

Kostolík z roku 1813 bol postavený po vyhorení hradu Čabraď ako náhrada za hradnú kaplnku. Bol súčasťou panského dvora. Posledná omša sa v ňom konala v roku 1967, neskôr sa obyvatelia odsťahovali. Kostolík patrí rímskokatolíckej cirkvy v správe farára z Dolného Badína. Foto: SITA/Martin Havran

Niečo z histórie

Hrad postavili v 13. storočí, pričom prvá písomná zmienka je z roku 1276. Mal slúžiť na ochranu  cesty, ktorá viedla k stredoslovenským banským mestám. Strážny hrad v rokoch 1520 a 1585 sa nakoniec rozhodli upraviť, tak ho prestavali  Taktiež  bol dôležitou protitureckou pevnosťou (druhá polovica 16. storočia). Turkom sa ho napriek niekoľkým útokom nepodarilo dobyť., v roku 1622 ho Ferdinand II. venoval hradnému kapitánovi Petrovi Kohárymu. Bola to odmena za jeho zásluhy v protitureckých bojoch. V 17. storočí bol hrad naposledný prestavený na pohodlné panské sídlo.

Hrad začal upadať po tom, čo sa jeho majitelia, Koháryovci, presťahovali do honosného domu, ktorý postavili vo Svätom Antone. Zálusk na hrad si robili lúpežní rytieri, a tak sa majitelia uchýlili k tomu, aby ho dali sami podpáliť. Chceli tak zabrániť tomu, aby hrad násilne obsadili. V 19. storočí k hradu pristavili aj sýpku, dnes sú však zo stavby ruiny.

FOTOGALÉRIA: Pozrite si, ako vyzerá ČABRAĎ dnes

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA