Sociálne siete

DOMOV

Bezpečnostná rada zasadá k vojne na Ukrajine, prítomná je aj prezidentka

Zverejnené:

Upravené: 24. februára 2022 o 9:49

715

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

K situácii na Ukrajine zasadá Bezpečnostná rada SR aj za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej, minister zahraničia Ivan Korčok sa zúčastní mimoriadneho zasadnutia NATO.

Ministerstvo obrany to napísalo vo svojom profile na sociálnej sieti. Bližšie informácie poskytnú po skončení rokovania Bezpečnostnej rady SR.

Putin rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny

Rezort zároveň poskytol základné informácie o aktuálnej situácii. Uviedol, že Rusko dnes ráno zaútočilo na Ukrajinu, realizuje priamy vojenský útok a atakuje kritickú infraštruktúru.

Ide pritom podľa ministerstva o vojnový akt, protiprávnu agresiu a útok na suverénny štát a jeho územnú celistvosť. Je to tiež hrubé porušenie Charty OSN a princípov medzinárodného práva.

Ukrajina podľa rezortu obrany uvádza, že účelom ruskej útočnej vojenskej operácie je zničenie ukrajinského štátu a vyzýva svet na uvalenie sankcií na Rusko, žiada tiež o zbrane, finančnú a humanitárnu pomoc.

„Rusko vypálilo rakety na ukrajinské mestá. Podľa ukrajinskej pohraničnej stráže ruské vojenské sily napadli hranicu. Ostreľovanie a výbuchy sú hlásené z rôznych častí krajiny. Kyjev hlási výbuchy a raketové útoky na ukrajinskú leteckú techniku na letisku za mestom. Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinské letecké základne a protivzdušnú obranu,“ informovalo ďalej ministerstvo obrany s tým, že Ukrajina hlási, že na jej územie prechádzajú ruské pozemné sily.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok bude dnes na mimoriadnom zasadnutí NATO žiadať o konzultáciu podľa článku 4. Európska únia zároveň avizuje prípravu ďalších sankcií proti Rusku.

UKRAJINA: Účelom ruskej útočnej vojenskej operácie je zničenie ukrajinského štátu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA