Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Putin rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny

Zverejnené:

Upravené: 24. februára 2022 o 9:43

448

zdroj: DW.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny, informujú zahraničné médiá.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Kremeľ v stredu oznámil, že lídri dvoch separatistických regiónov vo východnej časti Ukrajiny ruského prezidenta Putina žiadajú o „pomoc“ s „odrazením agresie“ zo strany ukrajinskej armády.

Ruský prezident v pondelok tieto separatistické regióny – Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku – vyhlásil za nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojsk do týchto oblastí.

Americký prezident Joe Biden reagoval, že „svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť“. Tento útok podľa Bidena spôsobí „katastrofálne straty na životoch“.

„Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom,“ uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom.

Americký prezident sa podľa svojich slov vo štvrtok prihovorí Američanom, aby oznámil „následky“, ktorým bude Rusko čeliť.

Putin vo svojom prejave označil rozširovanie NATO za „hlavnú príčinu krízy európskej bezpečnosti“

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil „ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok“ Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov.

„Opätovne, aj napriek napriek našim opakovaným varovaniam a neúnavnému úsiliu venovať sa diplomacii, si Rusko vybralo cestu agresie voči zvrchovanej a nezávislej krajine,“ povedal Stoltenberg vo vyhlásení.

Spojenci NATO sa podľa jeho slov stretnú, aby hovorili o následkoch „agresívnych“ krokov Ruska. „V týchto hrozných časoch stojíme pri Ukrajincoch,“ povedal Stoltenberg a dodal, že NATO urobí všetko, čo je v jeho silách na ochranu a obranu všetkých spojencov.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v noci na štvrtok Putina žiadal, aby na Ukrajinu nezaútočil a „aby dal šancu mieru“, píše agentúra AP. Guterres tak urobil niekoľko minúť predtým, ako Putin oznámil vojenskú operáciu na Ukrajine, pripomína agentúra.

„Prezident Putin, zastavte útok svojich vojakov na Ukrajinu. Dajte šancu mieru. Zomrelo už priveľa ľudí,“ napísal Guterres na sociálnej sieti Twitter.

UKRAJINA: Účelom ruskej útočnej vojenskej operácie je zničenie ukrajinského štátu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA