Sociálne siete

DOMOV

Boj proti extrémizmu sa v žiadnom prípade neoslabí, uviedol Žilinka

Niektorí koaliční poslanci vyzývali vládu, aby reformu Úradu špeciálnej prokuratúry, navrhnutú generálnym prokurátorom, neschválila.

Zverejnené:

Upravené: 10. februára 2021 o 14:48

298

large zilinka ce
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Reforma fungovania Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v žiadnom prípade neoslabí boj proti extrémizmu. V súvislosti s vládou schválenými zmenami na ÚŠP to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka. Jednou zo zmien je aj vytvorenie oddelenia organizovaného zločinu, terorizmu a extrémistickej kriminality, pod ktoré bude spadať pôvodne samostatné oddelenie extrémistickej kriminality.

„Doposiaľ sa tejto agende venovalo päť prokurátorov, odteraz to bude 11,“ zdôraznil Žilinka s tým, že v boji proti extrémizmu neustúpi „ani o centimeter dozadu“. Generálny prokurátor doplnil, že na tému zmien na ÚŠP už hovoril aj so zvoleným špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. „Preberali sme aj túto problematiku a vyjadril plný súhlas, že – áno, je to aj jeho predstava,“ dodal Žilinka.

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) v prípade, že by sa schválená zmena ukázala ako neúčinná v rámci boja proti extrémizmu, je Žilinka pripravený prehodnotiť ju. Zároveň sa generálneho prokurátora pýtala, či spisy týkajúce sa prípadov extrémizmu, budú prideľované v rámci nového odboru prokurátorom, ktorí na to majú špecializáciu. „Dostala som odpoveď, že by to tak malo byť prirodzene,“ uviedla po rokovaní vlády. Dodala, že keď diskutovala na túto tému s prokurátormi, väčšina z nich navrhovanú zmenu podporila.

Pred dnešným zasadnutím vlády zámer zrušiť samostatné oddelenie extrémistickej kriminality kritizovali niektorí koaliční poslanci. „Sme presvedčení, že odhaľovanie a postihovanie extrémistickej kriminality je dôležitou úlohou ÚŠP, a preto by v nej malo ostať samostatné oddelenie extrémistickej kriminality,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil poslanec Ondrej Dostál (SaS). Poslanci sa podľa neho domnievajú, že dosiahnutie vyrovnanejšej zaťaženosti medzi prokurátormi ÚŠP možno dosiahnuť organizačnými opatreniami a prerozdelením agendy bez toho, aby sa zrušilo samostatné oddelenie extrémistickej kriminality. Jeho zrušením hrozí podľa nich oslabenie boja proti extrémizmu. Z tohto dôvodu vyzvali vládu, aby návrh generálneho prokurátora v predloženej forme neodsúhlasila.

Medzi ďalšie zmeny, ktoré vláda v súvislosti s ÚŠP odsúhlasila, je aj navýšenie počtu prokurátorov z 35 na 38 a tiež zavedenie postu asistentov prokurátorov, ktorí budú na úrade pôsobiť ako štátni zamestnanci.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA