Sociálne siete

DOMOV

Čaputová sa stretla s náčelníkom Generálneho štábu OS SR a ministrom obrany

Zverejnené:

Upravené: 21. apríla 2021 o 11:47

404

prezidentka caputova
Zuzana Čaputová sa stretla s náčelníkom Generálneho štábu OS SR a ministrom obrany. Zdroj: www.prezident.sk

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok 20. apríla 2021 ako hlavná veliteľka ozbrojených síl stretla s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Informoval o tom Prezidentský palác v tlačovej správe.

„Obaja ju informovali, že aj napriek veľkému rozsahu zapojenia ozbrojenýc síl do asistenčných úloh pri riešení pandémie sa podarilo udržať ich úroveň operačnej pripravenosti. Pre jej ďalšie udržanie a postupné zvyšovanie je však potrebné, aby naše ozbrojené sily už prešli z plnenia asistenčných úloh do režimu prípravy a výcviku, vrátane medzinárodných cvičení,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Náčelníka Generálneho štábu prezidentka požiadala, aby odovzdal poďakovanie všetkým profesionálnym vojakom, vojačkám aj civilným zamestnancom a zamestnankyniam ozbrojených síl za ich obetavý prístup pri nasadení v boji proti pandémii. „Oceňujem, že naši vojaci a vojačky neustále dokazujú svoju pripravenosť na riešenie rôznych krízových situácií a pomoci občanom. Môže však nastať situácia, keď Slovenská republika bude musieť čeliť komplexnejšej výzve, alebo viacerým krízam súčasne, a preto som na stretnutí otvorila otázku budovania väčšej pripravenosti Slovenskej republiky riešiť krízové situácie nevojenského charakteru aj bez ozbrojených síl.“

V súvislosti so situáciou v Českej republike sa prezidentka zaujímala o stav zabezpečenia našich muničných skladov, pričom dostala uistenie, že ich ochrane venuje armáda zvýšenú pozornosť.

Diskutovali aj o obavách z nárastu vojenskej prítomnosti ruských vojsk na ukrajinsko-ruských hraniciach. „Všetci spolu sme sa zhodli, že takéto narastanie vojenskej prítomnosti na východnej hranici Ukrajiny je neštandardné a prispieva k nestabilite na Ukrajine aj v celom našom regióne. Pre nás je mimoriadne dôležité, aby bezpečnostné prostredie Ukrajiny bolo pokojné, stabilné a predpokladateľné.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA