Sociálne siete

COVID19

Čaputová žiada ministra zdravotníctva o zabezpečenie sekvenovania vzoriek

Prezidentka Zuzana Čaputová zároveň žiada ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) o riešenie ohodnotenia zdravotníckeho personálu.

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2021 o 22:39

309

caputova
Prezidentka Zuzana Čaputová, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA  – Prezidentka SR Zuzana Čaputová žiada ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) o zabezpečenie sekvenovania vzoriek a riešenie ohodnotenia zdravotníckeho personálu. Hlava štátu dnes pre vážnu epidemickú situáciu poslala šéfovi zdravotníctva list. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Ako ďalej priblížil, prezidentka v liste žiada, aby ministerstvo na základe odporúčaní vedcov, ktoré formulovali na minulotýždňovom stretnutí v Prezidentskom paláci, zabezpečilo analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu (takzvané sekvenovanie, pozn. SITA).

„Informácie o výskyte nových mutácií vírusu považujem za kľúčové pre ďalšie rozhodovanie o pandemických opatreniach do budúcna. Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt,“ upozornila prezidentka. Zároveň v liste ministra Krajčího požiadala aj o riešenie otázky ohodnotenia zdravotníckeho personálu, ktorý je podľa nej pod dlhodobým tlakom a náporom.

„Veľmi si vážim, že zdravotníci aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou. Uvedomujem si však, že sú už vyčerpaní a mnohí z nich aj demotivovaní, či frustrovaní. Preto je teraz – viac ako kedykoľvek predtým – dôležité stabilizovať zdravotnícky personál, finančne ho motivovať a zabrániť tak odlivu zdravotníkov do zahraničia po skončení pandémie,“ uzavrela Čaputová.

O aktuálnej epidemickej situácii bude dnes prezidentka diskutovať aj na stretnutí s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom NR SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA