Sociálne siete

DOMOV

Držanie psov a mačiek na dvore je nesprávnym vnímaním starostlivosti o zviera

V zimnom období je prístrešok pre psa alebo mačku ideálne vystlať slamou, vhodné je aj vydátnejšie kŕmenie domácich zvierat či častá výmena vody.

Zverejnené:

Upravené: 15. februára 2021 o 16:29

354

pec macka
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Chewy

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Držanie psov a mačiek na dvore je nesprávnym vnímaním starostlivosti o zviera. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla kampaňová koordinátorka Slobody zvierat Silvia Čaňová. Podľa Čaňovej je na Slovensku zvykom, že ľudia držia psov a mačky na dvore, hoci oba druhy patria medzi spoločenské zvieratá. Samota pre ne preto predstavuje utrpenie, ktoré by malo byť nahradené umiestnením zvierat medzi ľudí. Zvýšené riziko držania psov a mačiek na dvore predstavuje aj zima. Sloboda zvierat zaznamenáva ročne stovky prípadov držania spoločenských zvierat v nevhodných podmienkach.

„Často sa stretávame s tým, že prístrešky sú len nejako zbúchané a majú iba steny a strechy. Tie sú často tenké a zatekajú alebo nedoliehajú. Často vídame, že psy majú búdu, no spia vlastne na zamrznutej zemi,“ povedala pre agentúru SITA Čaňová.

Búda pre psy alebo mačky podľa nej musí mať hrubú a nezatekajúcu strechu, vyvýšenú podlahu a čo najmenší otvor, ktorý umožní psovi pohodlný prechod, no zároveň nebude do búdy prepúšťať chlad. Ideálnym riešením je uloženie slamy do búdy. Tá totiž izoluje vlhkosť ale nevlhne a zároveň v prístrešku udržiava teplo. Kampaňová koordinátorka Slobody zvierat neodporúča používať matrace alebo iné textílie. Tie totiž zvyknú vlhnúť, mrznúť a môžu mať za následok ešte väčšie podchladenie zvieraťa.

V zimnom období je zároveň vhodné zvieratá výdatnejšie kŕmiť a často im meniť vodu. Sneh pre zvieratá nie je vhodný a môže im spôsobiť dehydratáciu. V prípade, že ľudia vedia o majiteľovi, ktorý zanedbáva starostlivosť o svojho psa alebo mu poskytuje nedostatočnú ochranu pred zimou, odporúča Sloboda zvierat podanie podnetu na niektorú z regionálnych veterinárnych a potravinových správ. Tie majú kompetenciu majiteľovi zviera v prípade potreby aj odobrať, na čo Sloboda zvierat bez súhlasu majiteľa nemá právo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA