Sociálne siete

COVID19

Epidemická situácia sa za posledný týždeň mierne zlepšila

Reprodukčné číslo sa nachádza približne na hodnote jedna. Postupne by tak mali začať klesať počty pozitívne testovaných a neskôr aj počty hospitalizovaných v nemocniciach.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:46

287

krajci
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačovej konferencie o aktuálnej epidemiologickej situácii, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Epidemická situácia na Slovensku sa za posledný týždeň mierne zlepšila. Mobilita obyvateľov od 3. marca klesla, čo je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího veľkým prínosom k tomu, aby sme pandémiu začali dostávať pod kontrolu. Počet hospitalizácií je síce rekordný, ale zdá sa, že stabilizovaný. Denné úmrtia sú rovnako stále veľmi vysoké, ale v porovnaní s predchádzajúcim týždňom mierne klesli. Reprodukčné číslo sa nachádza približne na hodnote jedna. Postupne by tak mali začať klesať počty pozitívne testovaných a neskôr aj počty hospitalizovaných v nemocniciach. O aktuálnej epidemickej situácii informoval minister na utorňajšej tlačovej konferencii.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura uviedol, že situácia v nemocniciach je aj naďalej vážna. „Situácia je napätá, ale je prinajmenšom zastabilizovaná a čísla v jednotlivých nemocniciach tak dramaticky nerastú,“ povedal. Kyslíkové lôžka sú na úrovni 75 % z vyčlenenej kapacity pre COVID pacientov. V prípade ventilovaných lôžok je však situácia natoľko vážna, že sa pacienti presúvajú medzi nemocnicami, nájsť voľné lôžko je podľa Staruchu veľmi náročné. V súčasnosti je za hranicami sedem slovenských pacientov. Pozitívne však je, že sa zredukoval počet výjazdov záchraniek.

Od budúceho týždňa bude podľa COVID automatu v štvrtom stupni varovania 35 okresov, do tretieho stupňa sa zaradí 41 okresov a v druhom stupni budú tri okresy. Situácia sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zhoršila v okresoch Čadca, Gelnica, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Myjava, Senica, Skalica a Trebišov, ktoré prešli z bordovej do čiernej farby automatu. Pohoršili si aj Medzilaborce, ktoré sa dostali do tretieho stupňa, teda bordovej farby. V porovnaní s minulým týždňom si polepšili a dostali sa tak do bordovej farby okresy Detva, Hlohovec a Partizánske. Do druhého stupňa pribudli v porovnaní s minulým týždňom Nové Zámky. „Pokiaľ sa potvrdí pozitívny trend, mapa by mala budúci týždeň vyzerať oveľa priaznivejšie,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Minister tiež informoval o zriadení telefónneho čísla a emailu, na ktorých môžu občania nahlasovať porušovanie epidemických opatrení. Informovať o nedodržiavaní karantény, oslavách v interiéri či nedovolenom otvorení prevádzok môžu na peo@health.gov.sk alebo na čísle 02/222 009 11.

jezikova

Štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR Jana Ježíková počas tlačovej konferencie. Foto: SITA/Branislav Bibel

Kým bude mať minister podporu premiéra, neodstúpi

Minister zdravotníctva tiež dnes na tlačovej konferencii zopakoval, že kým bude mať podporu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), zo svojho postu neodstúpi. Ako dodal, jeho odchod z funkcie by súčasnú epidemickú situáciu nijako nezlepšil.

V marci má prísť toľko vakcín, koľko prišlo za všetky mesiace očkovania doteraz

V marci má prísť na Slovensko toľko vakcín, koľko prišlo za všetky mesiace očkovania doteraz, teda od decembra do februára. Na tlačovej konferencii o tom informovala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková. Slovensko očakáva dodávku viac ako 305-tisíc vakcín od Pfizeru, v prípade Moderny má prísť 75 600 dávok, od AstraZenecy má doraziť viac ako 309-tisíc. Na druhej strane, spoločnosť Johnson & Johnson oznámila, že bude s dodávkami meškať, Slovensko vakcíny očakávalo v priebehu apríla.

Štátna tajomníčka rezortu tiež informovala, že najväčšie percento zaočkovanosti aspoň prvou dávkou vakcíny má Slovensko vo vekovej skupine 80 až 89 rokov. Nasledujú obyvatelia od 90 až 99 rokov. Vo veku nad 80 rokov je celkovo zaočkovaných 31 % obyvateľov, nad 70 rokov 20 % a nad 60 rokov 12 %. Aspoň prvou dávkou vakcíny je zároveň zaočkovaných 50 % klientov domovov sociálnych služieb.

„Ak by chodili sľúbené dodávky tak, ako sú naplánované zo strany dodávateľov, tento mesiac by sme vedeli spustiť očkovanie Pfizerom pre obyvateľov od 60 rokov,“ uviedla Ježíková. Do konca apríla by sa podľa nej spustilo očkovanie Pfizerom pre obyvateľov od 50 rokov a do konca mája aj pre ďalšiu vekovú skupinu. Ak by sa pridalo očkovanie Sputnikom V, tieto lehoty sa podľa štátnej tajomníčky skrátia o ďalší mesiac.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA