Sociálne siete

DOMOV

Generálny prokurátor Maroš Žilinka prezradil rozdiel medzi ním a Čižnárom

Zverejnené:

Upravené: 10. novembra 2021 o 12:12

885

Zdroj: Facebook

REKLAMA

Zdroj: GLOBALNEWS, GP SR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v stanovisku priznal, že k paragrafu 363 pristupuje inak ako jeho predchodca Jaromír Čižnár.

Čítajte tiež: Opatrenia v pláne obnovy sa nedajú presúvať ani meniť za niečo iné, reaguje Úrad vlády na Kollára

“Pôvodná interná právna úprava generálneho prokurátora JUDr. Jaromíra Čižnára prikazovala, aby sa pri preskúmavaní zákonnosti právoplatného uznesenia zásadne posudzovali iba dôkazy vykonané do dňa, v ktorom také uznesenie nadobudlo právoplatnosť. Aktuálne platná interná právna úprava prikazuje v odôvodnenom prípade prihliadnuť aj na dôkazy, ktoré boli vykonané neskôr, teda po dni, keď preskúmavané uznesenie nadobudlo právoplatnosť,” píše sa v stanovisku Generálnej prokuratúry SR.

Ako prvá na to upozornila bývalá Žilinkova námestníčka Vladimíra Klimentová.

Žilinka hovorí, že je jeho povinnosťou hodnotiť aj dôkazy a svoj postup považuje za správny.

HEGER: Ľudia nedodržiavajú opatrenia, potrebujeme „ráznejší prístup“

Odmieta aj, že by svojím posledným rozhodnutím pomohol Petrovi Brhelovi. “Išlo o ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania len na základe výpovede spolupracujúcej osoby, ktorá nebola podporená ďalšími dôkazmi. Takéto procesné postupy sú neakceptovateľné a zákonná reakcia zo strany generálneho prokurátora SR na ne v žiadnom prípade nemôže byť verejnosti podsúvaná za „podozrivú pomoc“.

„Nič nebráni orgánom činným v trestnom konaní – policajtovi a prokurátorovi, aby po zadovážení serióznych dôkazov opätovne vzniesli obvinenie P. B.,“ píše sa tiež v stanovisku.

Žilinka odmieta, že využíva paragraf častejšie. „Rozdiel je len v tom, že súčasný generálny prokurátor, ktorý je vo funkcii od decembra 2020, nastúpil do funkcie práve v čase, keď sa dramaticky zvýšil počet návrhov podaných obvinenými vo veciach dozorovaných Úradom špeciálnej prokuratúry. Kým do roku 2020 vo veciach Úradu špeciálnej prokuratúry podali obvinení ročne približne 20 až 30 návrhov podľa § 364 ods. 1 písm. a) Trestného poriadku, len za obdobie roka 2021, ktorý ešte neskončil, ich bolo podaných už 100, čo je podstatný nárast. Je logické, že ak sa niekoľkonásobne zvýšil počet podaných návrhov, štatisticky primerane sa zvýšil aj počet zrušených právoplatných uznesení.“

DOBRÉ SPRÁVY: Očkovaní budú môcť v čiernych okresoch navštevovať reštaurácie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA