Sociálne siete

DOMOV

Opatrenia v pláne obnovy sa nedajú presúvať ani meniť za niečo iné, reaguje Úrad vlády na Kollára

Zverejnené:

Upravené: 9. novembra 2021 o 12:50

590

Zdroj: Facebook/Boris Kollár

REKLAMA

GLOBALNEWS

Opatrenia v pláne obnovy a odolnosti sa nedajú presúvať ani meniť za niečo iné. Nesplnenie čo i len jednej reformy tak môže ohroziť financovanie pre iné opatrenia.

Čítajte tiež: TUNEL VIŠŇOVÉ: Cena aj spôsob výberu dodávateľa vyvoláva pochybnosti ÚHP

Uviedol to Úrad vlády Slovenskej republiky v reakcii na vyjadrenie predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára k čerpaniu peňazí z plánu obnovy a ich možnému presunutiu „na niečo iné“.

Kollár v nedeľnej diskusnej relácii O päť minút 12 na RTVS povedal, že peniaze z plánu obnovy nie sú v ohrození – buď sa koalícia na „niečom dohodne“, alebo pôjdu niekde inde.

Úrad vlády pripomína, že sa Slovensko oficiálne zaviazalo ku konkrétnym dátumom pre naplnenie stanovených míľnikov a cieľov, na ktoré sú naviazané presné finančné balíky vo forme jednotlivých platieb.

„Tieto zdroje sa nedajú presúvať medzi jednotlivými oblasťami systémom, že peniaze z neschválenej reformy súdnej mapy sa prevedú napríklad na podporu dopravy,“ povedal Kollár.

Vyše 1300 lekárov vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať

Nesplnenie čo i len jedného míľnika môže ohroziť či oddialiť celú platbu. Dodal, že meniť opatrenia v pláne obnovy je možné iba cez oficiálnu revíziu plánu, „čo je podobne náročný proces ako jeho schvaľovanie“.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na Kollárove slová reagovala, že je dôležité rešpektovať časové termíny, ktoré sú určené. „V prípade, ak tieto časové termíny nebudú dodržané, je možné, že bude ohrozená platba aj v celosti za jednotlivé obdobia alebo čiastkovo. Ak nebude celá reforma realizovaná, môže to ohroziť vôbec čerpanie plánu obnovy a odolnosti,“ vyhlásila.

Kompletné stanovisko Úradu vlády si môžete prečítať nižšie:

Súd poslal do väzby jedného z troch aktérov bitky v piešťanskom supermarkete

Celé stanovisko Úradu vlády SR:

Jednotlivé opatrenia v pláne obnovy sa nedajú presúvať ani meniť za niečo iné. Slovensko sa oficiálne zaviazalo ku konkrétnym dátumom pre naplnenie vopred stanovených míľnikov a cieľov, na ktoré sú naviazané presné finančné balíky vo forme jednotlivých platieb. Tieto zdroje sa nedajú presúvať medzi jednotlivými oblasťami systémom, že peniaze z neschválenej reformy súdnej mapy sa prevedú napríklad na podporu dopravy. Nesplnenie čo i len jedného míľnika môže ohroziť alebo oddialiť celú platbu. Nesplnenie jednej reformy tak môže mať za následok ohrozenie financií pre iné dôležité opatrenia, ktoré sa majú uskutočniť. Meniť opatrenia v pláne obnovy je možné len cez oficiálnu revíziu plánu, čo je podobne náročný proces ako jeho schvaľovanie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA