Sociálne siete

DOMOV

Gröhling: Školy sa od 7. decembra neotvoria

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:53

476

large grohling cb
ZDROJ: Minister školstva Branislav Gröhling, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

1. december 2020 18:45 SITA, redakcia

BRATISLAVA 1. decembra (SITA) – Školy na Slovensku sa od pondelka 7. decembra neotvoria. Po rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ako ďalej priblížil, zároveň bol poverený vypracovaním tretieho návrhu, ako dospieť k otvoreniu škôl od 8. januára.

Plán by chcel Gröhling podľa vlastných slov predstaviť do 23. decembra. „Verím, že do tretice všetko dobré,“ povedal s tým, že k jeho aktuálnemu plánu bolo na rokovaní ÚKŠ viacero výhrad. Minister presadzoval testovanie vybraných žiakov, učiteľov a rodičov až po úroveň 70 percent počtu spomedzi menovaných skupín. Pretestovanie všetkých totiž podľa neho nebolo reálne. „My ako ministerstvo školstva nedokážeme zazmluvňovať zdravotníkov alebo robiť s nimi ďalšie úkony,“ povedal minister a doplnil, že na toto je potrebná súčinnosť ďalších rezortov. Spory boli podľa jeho aj o prípadnej dobrovoľnosti alebo povinnosti otestovať sa. Považuje preto za potrebné vyhodnotiť vznesené pripomienky.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v tejto súvislosti povedal, že uvoľňovať vyučovanie v súčasnej situácii by „nebolo súdne“, keďže sa stále môže zhoršiť. Minister školstva mal podľa neho za úlohu zabezpečiť pretestovanie žiakov v spolupráci so samosprávami, čo sa mu nie celkom podarilo. „Uvoľníme opatrenia, ale musíme začať testovaním,“ vyhlásil s tým, že testovanie navrhnuté Gröhlingom by „možno ani nefungovalo“. „Potrebujeme čo najviac testovať,“ povedal minister a dodal, že za tejto situácie má hlavný hygienik právo povedať, že na vyučovaní sa môžu zúčastniť len tí, ktorí nemajú vírus.

Agendou dnešného zasadnutia ÚKŠ bolo aj testovanie pendlerov. Podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) budú pre nich testy potrebné od pondelka 7. decembra. „Vzhľadom na to, že sa epidemiológovia zhodli na tom, že je tá situácia taká, aká je aj v okolitých krajinách,“ zdôraznil.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA