Sociálne siete

DOMOV

O mesiac by sa mal skončiť núdzový stav

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2022 o 11:17

753

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Na Slovensku by mal o mesiac skončiť núdzový stav, ktorý koncom novembra vyhlásila vláda na 90 dní. Za ľudí a SaS nie sú za to, aby bol predĺžený. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Veronika Remišová tvrdí, že Slovensko nemôže žiť v nekončiacom cykle obmedzení. Sulíkovci dodali, že aktuálne by núdzový stav nepredĺžili, no treba počkať ako sa vyvinie situácia o mesiac. Sme rodina zatiaľ nezverejnila svoje stanovisko.

„Strana Za ľudí už nepodporí predlžovanie núdzového stavu. Koronavírus bude zrejme na celom svete prítomný ešte dlhý čas a nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky, núdzového stavu a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií,“ uviedla Remišová.

Spoločnosť sa musí prispôsobiť a ľudia musia využívať výdobytky vedy, ktoré ich chránia pred koronavírusom. „Preto presadzujeme normálne fungovanie škôl, kultúrnych a športových podujatí, ako aj prevádzok. Ochorenie nie je jediným dôsledkom pandémie. Rovnako závažným dôsledkom neustále sa opakujúcich lockdownov a obmedzení je aj postupné zničenie medziľudských vzťahov, možnosť dotyku s kultúrou a s umením či slobodný prístup k duchovnu a bohoslužbám,“ dodala.

PRIESKUM: Hlas stále vedie, SaS na druhom mieste

SaS vyhlásila, že vždy podporuje rozumné opatrenia. „V aktuálnej situácii by sme núdzový stav nepredĺžili. Uvidíme však, aká situácia bude o mesiac,“ skonštatoval hovorca strany.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní.

Zákon však dopĺňa, že „núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie“ možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však súhlasiť Národná rada, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA