Sociálne siete

DOMOV

Obvinenie poslanca Petra Ž. ukazuje aj na Pellegriniho, reagujú koaliční lídri

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 22:57

278

large pellegrini bfaa

REKLAMA

BRATISLAVA – Podozrenia z trestnej činnosti už priamo ukazujú aj na Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a členov jeho „nového Smeru“. Vo svojom profile na sociálnej sieti to v súvislosti s dnešným obvinením nezaradeného poslanca a člena strany Hlas-SD Petra Ž. uviedla predsedníčka strany Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Rovnako reagoval aj predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a minister hospodárstva Richard Sulík, podľa ktorého sa obvinením Petra Ž. potvrdzuje, že ľudia okolo Pellegriniho sa nikdy nezbavia korupčnej minulosti. Reakciu SaS poskytol hovorca strany Ondrej Šprlák.

Remišová ďalej upozornila, že v minulosti pri boji s korupciou narážala na Petra Ž. mnohokrát. „Kauza Kompa, keď bol práve on ministrom životného prostredia. Alebo dotácie na inovácie z ministerstva hospodárstva, keď Peter Ž. rozdal takmer miliardu eur s pochybným výsledkom. Alebo kauza Bžán, keď som zvolávala ako opozičná poslankyňa mimoriadnu schôdzu, pretože bolo nemorálne, že advokát mal dostať za jediný prípad viac ako 70 miliónov eur,“ napísala Remišová s tým, že Pellegrini sa nemôže tváriť „ako svätý za dedinou, ktorého sa roky rabovačiek Smeru netýkajú“.

Podľa Sulíka sa strana Hlas-SD tvári, akoby prišla na politickú scénu len teraz „Avšak už len podľa jej tlačových besied vidíme, že vždy, keď začne nová policajná akcia, tak na jej tlačovkách postupne ubúdajú ľudia. Už dlhšie sme nevideli na obraze Petra Ž. Peter Pellegrini sa pomaly tváril, že on k nim nepatrí, ale patrí k Smeru,“ komentoval Sulík a dodal, že je úprimne zvedavý, po koho všetkého v stranách Smer-SD a Hlas-SD si ešte Národná kriminálna agentúra (NAKA) príde.

Na obvinenie bývalého ministra hospodárstva a životného prostredia P. Žigu reagoval aj súčasný šef envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO). Ten poukázal na to, že sa začalo vyšetrovanie ďalšieho jeho predchodcu a pripomenul, že v kauze nástenkového tendra sú už odsúdení Marián Janušek a Igor Štefanov, dvaja exministri životného prostredia za Slovenskú národnú stranu. „Ministerstvo životného prostredia bolo dlhé roky súčasťou ‚ukradnutého štátu‘. Od volieb vymetáme ten augiášov chliev. Brzdí nás to všetkých od práce. Ale ak by sme neodhalili a nepotrestali zločincov v bielych golieroch, zlyhali by sme v tom, kvôli čomu nás ľudia zvolili. Ideme preto ďalej, držte palce,“ uzavrel Budaj na sociálnej sieti.

Exminister hospodárstva Peter Ž. čelí obvineniu z podplácania. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. „Vo štvrtok 17. decembra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie za prečin podplácania poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky P. Ž.,“ priblížil Slivka. O obvinení poslanca dnes ako prvý informoval portál Aktuality.sk. Väzobne stíhať by ho podľa Ústavy SR bolo možné len so súhlasom Mandátového a imunitného výboru NR SR.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA