Sociálne siete

DOMOV

Skončila sa posledná tohtoročná schôdza NR SR, najbližšia má byť koncom januára

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 22:55

236

large fico nrsr ef
ZDROJ: Rokovanie 18. schôdze NR SR - poslednej v tomto roku, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

17. december 2020 12:24 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Hlasovaním o vetovanej novele zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce sa skončila posledná tohtoročná schôdza parlamentu.

Dotáciu na obed v materských a základných školách nebude štát od augusta budúceho roka poskytovať na dieťa, ktoré žije v domácnosti s príjmom vyšším ako životné minimum. Parlament sa totiž vo štvrtok nestotožnil s pripomienkou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá žiadala príjmovú hranicu domácnosti pre získanie štátnej dotácie na obed zvýšiť na dvojnásobok životného minima. Zákonodarný zbor má najbližšie zasadnúť 26. januára 2021.

O vládnych návrhoch o núdzovom stave rozhodnú poslanci na najbližšej schôdzi

Na dnešnom poslednom rokovacom dni 18. schôdze mali poslanci hlasovať aj o vládnych novelách týkajúcich sa núdzového stavu. Na návrh štyroch poslaneckých koaličných klubov plénum rozhodlo, že o zmenách v zákone o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu a zákone o ústavnom súde budú hlasovať na najbližšej schôdzi, ktorú zvolá predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Núdzový stav by malo byť možné v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas predĺžiť najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. Vyplýva to z vládnej novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. S predĺžením núdzového stavu však bude musieť súhlasiť NR SR, a to do 20 dní od prvého dňa jeho predĺženého. Z navrhovanej vládnej novely zákona o ústavnom súde vyplýva, že Ústavný súd SR by mohol preskúmať rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA