Sociálne siete

DOMOV

Pavol R. na súd neprišiel, mali ho poliať kyselinou. Pojednávanie odročili

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 21:56

197

large rusko
ZDROJ: Na snímke Pavol Rusko, SITA/Diana Černáková

REKLAMA

15. december 2020 08:59 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Obžalovaný Pavol R. sa nedostavil na dnešné pojednávanie Najvyššieho súdu SR (NS SR) v prípade údajného falšovania miliónových zmeniek. Predsedkyňa senátu NS SR potvrdila, že obvinený Pavol R. dnes ráno súdu doručil lekársku správu, podľa ktorej malo údajné dôjsť k útoku kyselinou na jeho osobu, čo mu malo poškodiť oči a dýchacie cesty. Pavol R. zároveň nedal súhlas na pokračovanie pojednávania v jeho neprítomnosti. Obhajca obžalovaného Pavla R. Marek Para preto navrhol jeho vec vylúčiť na samostatné konanie.

Právny zástupca poškodených Daniel Lipšic uviedol, že konanie Pavla R. považuje za obštrukciu a navrhol súdu, aby vydal príkaz na jeho zatknutie. „Potvrdenie o práceneschopnosti je vystavené doktorom Liptákom, ktorý už na súde prvého stupňa vystavoval obdobné potvrdenia tomu istému obžalovanému,“ podotkol Lipšic. Zranenie Pavla R. je podľa Šantu ľahké, keďže bol prepustený do domácej liečby a má za to, že ospravedlnenie teda nebolo vykonané riadne. Prokurátor sa pripojil k stanovisku obhajoby o vylúčenie veci s Marianom K.

Senát NS SR nakoniec z dôvodu neprítomnosti Pavla R. pojednávanie odročil na 12. a 13. januára 2021.

Prokurátor Ján Šanta má o obštrukcii Pavla R. veľmi silné podozrenie. „Takéto ospravedlnenie musí spĺňať kritériá, ktoré sú stanovené v trestnom poriadku. Skutočne teda musí ísť o ohrozenie života a zdravia. Takéto ospravedlnenie som nenašiel,“ zdôraznil. Ako dodal, mrzí ho, že súd nerozhodol o vylúčení veci s Pavlom R. na samostatné konania a nepokračoval dnes v pojednávaní len s Marianom K. V prípade, ak sa potvrdí obštrukcia so strany Pavla R., vidí Šanta dôvody na jeho väzbu. Zároveň potvrdil, že dôvod neprítomnosti Pavla R. na súde prešetruje aj polícia.

Obštrukcie?

Podľa obhajcu poškodených Daniela Lipšica sú splnené všetky podmienky na to, aby súd vydal príkaz na zatknutie Pavla R. „Mne to príde ako celkom jednoznačná predvianočná obštrukcia. Myslím si, že aj kvôli ďalším prípadom a kvôli autorite a rešpektu súdnej moci by nebolo správne, keď by najvyšší súd takéto ospravedlnenie akceptoval bez nejakého následku, keď sú splnené všetky podmienky na vzatie do väzby,“ uviedol Lipšic. Dodal, že to nie je prvýkrát, keď sa Pavol R. vyhýbal súdnemu pojednávaniu. Lipšic tiež informoval o tom, že v správe z očného vyšetrenia Pavla R. je poznámka, že obžalovaný s lekárom nespolupracoval.

Z pohľadu právneho zástupcu obžalovaných Pavla R. a Mariana K., Mareka Paru, však nejde o žiadnu obštrukciu a je to prvé ospravedlnenie tohto druhu jeho klienta. Podotkol, že je úplne na mieste, aby súd preveril ospravedlnenie Pavla R. a vysporiadal sa s tým, čo namieta protistrana. „Čo sa týka nejakého formálneho nedostatku ospravedlnenia, môže byť, že tam je nejaká formálna chyba. Stále ale platí, že pokiaľ nie ste schopný zúčastniť sa, čo, samozrejme, obmedzenie zraku predstavuje, tak potom sa to pojednávanie nevedie napriek nejakej formálnej chybe. Nemôžete na formálnej chybe postaviť napríklad zatýkací rozkaz,“ pokračoval Para.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v prípade údajného falšovania zmeniek vo februári tohto roku uznal za vinných podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Marian K. má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Marian K. voči Pavlovi R. a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované. Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor Úradu špeciálne prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, ktorý konkrétne pre Mariana K. požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku.

Správu sme aktualizovali v celom rozsahu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA