Sociálne siete

DOMOV

Pri ochrane vlka našiel rezort kompromis s chovateľmi oviec a kôz

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 21:58

183

vincent van zalinge H G Ru Dq Bc unsplash dcaedcd
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Vincent van Zalinge

REKLAMA

14. december 2020 18:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Chovatelia oviec a kôz budú mať dvojročné prechodné obdobie na to, aby svoje stáda pred vlkmi zabezpečili ovčiarskymi psami a ohradníkmi. Ide o kompromis, ktorý Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) našlo so Zväzom chovateľov oviec a kôz v súvislosti s vyhláškou k zákonu o ochrane prírody a krajiny. Tá by mala zabezpečiť celoročnú ochranu vlka dravého a zároveň neublížiť hospodárskym zvieratám. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie MŽP SR.

Ministerstvo zaistí chovateľom hospodárskych zvierat zníženie byrokracie pri uplatňovaní náhrady škôd spôsobených chráneným živočíchom. V rámci tvorby spoločnej poľnohospodárskej politiky na nasledujúce obdobie 2021 až 2027 bude ministerstvo presadzovať efektívne financovanie nákladov na preventívne opatrenia pre chovateľov a zvyšovať plošnú podporu pastvy v podhorských oblastiach.

„Chovateľov oviec a kôz teší ústretový prístup zástupcov ministerstva životného prostredia, ktorí potvrdil dôležitú úlohu chovu oviec a kôz pre krajinotvorbu,“ uviedol predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.

Štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča zástupcov chovateľov oviec a kôz na Slovensku ubezpečil, že envirorezort podporuje extenzívnu pastvu, ktorá napomáha zachovaniu biologickej rozmanitosti a udržiavaniu kultúrnej krajiny. „Verím, že dohodnuté opatrenia prispejú k spoločenskej akceptácii celoročnej ochrany vlka, ktorý je rovnocenným prvkom k podpore výrazne ohrozenej biodiverzity, ako aj k vyváženému vzťahu medzi chovateľmi oviec a kôz k ochrane prírody,“ dodal štátny tajomník Kiča.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA