Sociálne siete

DOMOV

Pellegrini vyzval hlavného hygienika k odchodu z funkcie

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:34

231

large  O A f
ZDROJ: Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini/SITA/Jana Birošová

REKLAMA

28. december 2020 14:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Expremiér a líder strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini vyzval hlavného hygienika Jána Mikasa k odchodu z funkcie. Reagoval tak vo svojom statuse na sociálnej sieti na novú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorá umožní prísť na parlamentnú schôdzu aj bezpríznakovým pozitívne testovaným poslancom na COVID-19. Podľa neho ide o papalášstvo, ktoré umožňuje hlavný hygienik. Dodal, že jeho strana sa na dnešnom rokovaní nezúčastní a nesúhlasí s predlžovaním núdzového stavu.

„Ján Mikas už svojimi krokmi prekročil čiaru, ktorá delí odborníkov od politikov. A mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, ktorá má a musí byť výlučne odborná,“ napísal Pellegrini.

Poslanec parlamentu a člen Hlasu-SD Richard Raši na dnešnej tlačovej konferencii doplnil, že zvážiť odchod z funkcie by mal aj ten, kto Mikasa k vydaniu danej vyhlášky dotlačil, teda buď minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), alebo priamo predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Zároveň uviedol, že situáciu s obmedzením fungovania parlamentu pre karanténu by sa dalo vyriešiť nákupom „koncových zariadení“, ktoré by poslancom umožňovali zúčastňovať sa na schôdzi a hlasovať elektronicky. „Je to len vec obstarávania a nákupu,“ povedal s tým, že vláda už týmto spôsobom zasadať môže.

Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková v stanovisku úradu vysvetlila, že k stanoveniu pravidiel pre osoby v osobitnom režime pristúpili po zhoršení pandemickej situácie na Slovensku. Podotkla, že osobitný režim fungovania vybraných povolaní v čase pandémie existuje a ÚVZ SR ho v novej vyhláške bližšie opisuje a špecifikuje. Robí tak podľa nej na základe opakovaných otázok a s tým súvisiacich nejasností z praxe. „Vírus preniká do všetkých sfér života a vrstiev populácie, preto bolo absolútne nevyhnutné nájsť spôsob, ako s čo možno najnižším epidemiologickým rizikom zachovať chod štátu a zabrániť paralýze kritickej infraštruktúry,“ objasnila. Osobitný režim je platný aj pre zdravotníkov, pracovníkov v oblasti energetiky, tepelnej energetiky a podporných služieb v elektroenergetike. Medzi osoby so špeciálnym režimom patria aj hasiči, policajti, cestári či osoby zabezpečujúce odvoz odpadu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA