Sociálne siete

DOMOV

Tretine pacientov sa nepodarí zvíťaziť nad liekovou závislosťou

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:34

217

large lieky zavislost aaab
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Elsa Olofsson

REKLAMA

28. december 2020 13:15 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Tretine pacientov sa nepodarí zvíťaziť nad liekovou závislosťou. Vyplýva to z prieskumu pre projekt Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR vzdeláva verejnosť o potrebe správneho a bezpečného užívania liekov. Prieskum 2muse realizovaný na reprezentatívnej vzorke 1 004 respondentov ukázal, že len asi dve tretiny pacientov sú v liečbe liekovej závislosti napokon úspešné. Pacienti s chronickými ochoreniami častejšie priznávajú, že vo zvládnutí ich liekovej závislosti je kľúčová pomoc lekára. Každý desiaty musel absolvovať ústavnú liečbu v špeciálnom zariadení. Ľudia, ktorí sa neliečia na žiadne chronické ochorenie, odpovedali, že si dokázali do veľkej miery pomôcť sami. Podľa odborného garanta projektu Lieky s rozumom Jozefa Glasu však vyvstáva otázka, či skutočne u týchto pacientov išlo o liekovú závislosť, alebo len o akúsi miernejšiu formu návyku.

Príčiny vzniku liekovej závislosti sú komplexné. K rizikovým skupinám patria pacienti s chronickou bolesťou, ľudia pod silným a dlhotrvajúcim stresom či s veľkou zodpovednosťou, duševne labilní jedinci, ale aj zdravotnícki pracovníci. „Dlhodobé užívanie potrebných liekov na rôzne chronické ochorenia, akými sú napríklad vysoký krvný tlak, zvýšené hodnoty tukov v krvi či cukrovka, neznamená, že pacient je závislý na liekoch, hoci ľudia to niekedy takto vnímajú,“ vysvetlil Jozef Glasa. Ako dodal, o závislosť ide vtedy, keď dlhodobé nadužívanie liekov ovplyvňuje sebakontrolu a schopnosť pacienta správne sa rozhodovať.

„Liečba liekovej závislosti si, podobne ako ktorákoľvek iná závislosť, vyžaduje pevné rozhodnutie a úprimné odhodlanie pacienta. Niektorí však v skutočnosti nechcú so svojím problémom skoncovať. Predmet závislosti, napríklad lieky, alkohol, cigarety, mobil alebo internet, sa stáva náhradným stredobodom ich života a sveta a oni sa ho boja vzdať,“ konštatoval Glasa. Potvrdzuje to aj prieskum, podľa ktorého sa závislosť na liekoch rozhodne vôbec neriešiť 6 % ľudí. Ďalších 18 % z opýtaných po vlastných neúspešných pokusoch so závislosťou skoncovať nevyhľadá odbornú pomoc. „Nechcel spolupracovať, odmietol si priznať, že je závislý, odmietal pomoc lekárov a odborníkov, nechcel prestať s užívaním lieku, nechcel o probléme komunikovať. Žiaľ, aj takúto spätnú väzbu nám priniesol realizovaný prieskum,“ uzavrela prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Asociácia na ochranu práv pacientov v súčasnosti združuje 47 pacientskych organizácií, ktoré sú zamerané na jednotlivé diagnózy. AOPP poskytuje pacientom zdravotnícke, sociálne a právne poradenstvo, informuje o ich právach a povinnostiach, ako aj o fungovaní systému zdravotnej starostlivosti. AOPP sa tiež podieľa na tvorbe slovenských a európskych zákonov a reprezentuje slovenské pacientske organizácie v zahraničí. Venuje sa tiež edukácii širokej verejnosti, ako aj svojich členov v aktuálnych pacientskych témach.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA