Sociálne siete

DOMOV

Poslanci rokovali za fóliou. S predĺžením núdzového stavu bude musieť súhlasiť parlament

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:34

212

large NRSR ece
ZDROJ: Atmosféra počas rokovania mimoriadnej 20. schôdze NR SR, SITA/Kancelária NR SR

REKLAMA

28. december 2020 14:35 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Núdzový stav možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas predĺžiť najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. Vyplýva to z novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, ktorú dnes 91 hlasmi schválil parlament. Núdzový stav bude možné predĺžiť aj pred účinnosťou tohto ústavného zákona. Účinnosť nadobudne dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR. Aktuálne platný núdzový stav sa končí v utorok 29. decembra. Poslanci parlamentu sa dnes v tejto súvislosti zišli, aby schválili novelu zákona, na základe ktorej bude možné platnosť núdzového stavu opätovne predĺžiť.

S predĺžením núdzového stavu však bude musieť po novom súhlasiť Národná rada SR (NR SR), a to do 20 dní od prvého dňa predĺženého núdzového stavu. Ako sa píše v dôvodovej správe, ide o vytvorenie ústavnej poistky v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Zo zverejneného materiálu vyplýva, že núdzový stav bude možné vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. V prípade, že parlament nevyjadrí súhlas, predĺženie núdzového stavu zanikne dňom neschválenia návrhu vlády. Súhlas národnej rady bude potrebný aj v prípade opätovného vyhlásenia núdzového stavu, ak od skončenia predchádzajúceho núdzového stavu vyhláseného z tých istých dôvodov neuplynulo 90 dní.

Z novely ďalej vyplýva, že v núdzovom stave možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody. Tiež bude možné uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, napríklad obmedzením nedotknuteľnosti osoby a jej súkromia núteným pobytom v obydlí, alebo evakuáciou na určené miesto.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Milana Vetráka a Radovana Marcinčina (obaja OĽaNO). Vďaka nemu bude možné núdzový stav vyhlásiť aj na celom území Slovenskej republiky. Poslanci za hnutie Sme rodina Petra Hajšelová a Miloš Svrček navrhli doplnenie, ktorým sa utvoria podmienky na uloženie pracovnej povinnosti na zabezpečenie poskytovania sociálnych služieb a vykonávania opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v čase núdzového stavu v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, a to podľa závažnosti ohrozenia, na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Ich pozmeňujúci návrh zákonodarcovia taktiež schválili.

Poslanci s pozitívnym testom sa zúčastnili len na hlasovaní, boli za fóliou

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) s pozitívnym testom na koronavírus sa dnes v parlamente zúčastnili len na hlasovaní, pričom na otvorení schôdze neboli prítomní. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Doplnili, že riadny chod ústavných orgánov je rovnako dôležitý ako fungovanie kritickej infraštruktúry.

Poslanci pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 boli pritom počas hlasovania o predĺžení núdzového stavu od ostatných v sále oddelení fóliou. „Myslím, že to bolo prekonzultované aj s ľuďmi, ktorí riešia epidemiologické situácie, že je to dostatočné riešenie na to, aby sa nenakazili ďalší poslanci v sále,“ povedal Milan Vetrák (OĽaNO). Poslanec Kristián Čekovský (OĽaNO) doplnil, že pozitívni poslanci prišli do kontaktu len s jedným zamestnancom NR SR, ktorý bol oblečený v ochrannom obleku. Samotní poslanci mali tiež podľa neho všetky ochranné prostriedky. „Ak niekto dodržiava tieto opatrenia, nie sme v ohrození,“ zdôraznil a dodal, že pozitívnych poslancov bolo dnes v parlamente približne šesť.

Účasť týchto poslancov na zasadnutí parlamentu povoli vyhláškou Úrad verejného zdravotníctva SR. Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) preto hlavného hygienika Jána Mikasa vyzvala, aby zvážil zotrvanie vo funkcii.

Kolíková považuje za kľúčové, aby parlament schválil novelu zákona

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za veľmi dôležité, aby dnes parlament schválil novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorá umožní predĺžiť núdzový stav. Uviedla to vo svojom statuse na sociálnej sieti. Núdzový stav by mal totiž skončiť v utorok 29. decembra. Šéfka rezortu spravodlivosti podotkla, že ak sa novela schváli, umožní vláde účinne a predvídateľne reagovať na pandémiu. Navyše, vláda bude môcť podľa nej v porovnaní so súčasnou úpravou využiť miernejšie spôsoby prípadného obmedzovania ľudských práv. Kolíková pripomenula, že kontrolu nad predlžovaním a opätovným vyhlasovaním núdzového stavu by podľa novely získal parlament.

„Je veľmi dôležité, aby sme v tejto zložitej situácii pandémie, o to viac, že sa epidemiologická situácia zhoršuje, mali jasné pravidlá. To napokon patrí aj k požiadavkám právneho štátu. Rozumiem, že nie je ideálne schvaľovať potrebné zmeny v takomto časovom tlaku a so zapojením poslancov, ktorí buď mali úzky kontakt s pozitívnou osobou, alebo sú sami pozitívni,“ napísala ministerka. Doplnila, že ju táto fakticky aj právne komplikovaná situácia, do ktorej sa ako koalícia čiastočne aj vlastným pričinením dostali, mrzí. Podľa nej sa však potrebujú zhodnúť na vyjasnení mantinelov pre vládu a tiež na tom, aby Národná rada SR doriešila spôsob účasti poslancov v karanténe na schôdzach a zabezpečila ich hlasovanie.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA