Sociálne siete

DOMOV

Podľa ministerky sa Milan L. o samovraždu nepokúsil, jeho stav nie je vážny

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 22:29

232

large kolikova ac
ZDROJ: Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

13. december 2020 11:39 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Bývalý policajný prezident Milan L. sa vo väzbe o samovraždu nepokúsil. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Okrem iného uviedla, že zranenie, ktoré utrpel, si obvinený podľa jej dostupných informácií spôsobil pri cvičení. Podľa šéfky rezortu spravodlivosti si policajný exprezident spôsobil zranenie, ktorého stav si následne zhoršil pokračovaním v cvičení. Kolíková zároveň podotkla, že o stave obvineného informovať nemôže, no môže potvrdiť, že jeho zdravotný stav nie je vážny.

Kolíková na tlačovej konferencii dementovala informácie o tom, že operácia, ktorú musel Milan L. postúpiť, trvala 11 hodín. Zranenie policajného exprezidenta si mal všimnúť pracovník Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vo štvrtok 10. decembra ráno. Podľa Kolíkovej pozná skutočný sled udalostí iba sám obvinený a cudzie zavinenie vylúčila. V pondelok 14. decembra plánuje poveriť konkrétne osoby prešetrením celej veci. Bývalý policajný prezident Milan L. dal podľa ministerky súhlas svojmu právnemu zástupcovi, aby o jeho zdravotnom stave informoval.

Bývalého prezidenta policajného zboru zatkla Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Judáš vo štvrtok 3. decembra po tom, ako sa dostavil na výsluch. Bol obvinený z trestného činu prijímania úplatku. Vo štvrtok 10. decembra bol Milan L. hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici v Ružomberku, kde sa musel podrobiť operácii. Podľa prvotných informácií si údajne spôsobil pri cvičení zranenie, pri ktorom mu praskla cievka v oku. V sobotu 11. decembra priniesol portál Refresher informáciu, že zranenie bolo spôsobené pokusom o samovraždu, čo mali portálu potvrdiť tri na sebe nezávislé zdroje z prostredia politiky a NAKA.

Advokát vylúčil úmyselné či cudzie zavinenie zranenia

Právny zástupca bývalého policajného prezidenta Milana L. Matúš Beresecký definitívne vylúčil úmyselné či cudzie zavinenie zranenia jeho klienta. Ako advokát pre agentúru SITA uviedol, že zdravotný stav jeho klienta je po operačnom zákroku vo vojenskej nemocnici v Ružomberku uspokojivý a bez predpokladu dlhodobej liečby a trvalých následkov. V súčasnosti je v pooperačnej liečbe vo väzenskej nemocnici Trenčíne.

Smer bude požadovať zriadenie komisie, ktorá prešetrí okolnosti zranenia

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) bude požadovať zriadenie komisie, ktorá prešetrí okolnosti zranenia bývalého policajného prezidenta Milana L. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda strany Ladislav Kamenický. Ten zároveň uviedol, že zástupcovia strany budú požadovať, aby komisia nebola zložená len z predstaviteľov vládnej koalície, ale aby v nej mali zastúpenie aj členovia opozície. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) vyjadril pochybnosť o tom, či by komisia, v ktorej budú prítomní aj členovia strany Smer-SD, bola skutočne objektívna.

„Budeme určite iniciovať to, aby sme sa mohli my, alebo predstavitelia, ktorí sú pre nás dôveryhodní, uchádzať o členstvo medzi ľuďmi, ktorí preveria tento stav. Za tri dni je tu toľko informácií a dezinformácií. Potrebujeme vedieť, čo je pravda a budeme sa uchádzať o to, aby sme sa to dozvedeli,“ povedal Kamenický. Exminister financií zopakoval, že ľudia by nemali byť väznení len na základe výpovedí „kajúcnikov“.

„V prvom rade si treba uvedomiť, že ak sú tu nejakí kajúcnici, tak sú to v prvom rade ľudia z vašich radov, takže vlastne kritizujete vaše vlastné nominácie. Myslím si, že pani Kolíková požíva kredit odborníčky a naozaj zodpovednej osoby a má aj moju dôveru,“ povedal Heger.

Šéf rezortu financií uviedol, že nemá problém s tým, aby boli v komisii, ktorá bude skúmať udalosti okolo policajného exprezidenta aj predstavitelia opozície, mali by sa však zdržať akýchkoľvek dezinformácií. Zároveň vyjadril pochybnosť o tom, že by boli predstavitelia Smeru v danej veci nezaujatí.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA