Sociálne siete

DOMOV

Podnikateľ Jozef B. je vo väzbe. Mohol by ovplyvňovať svedkov alebo získať cudzie občianstvo

Ako informoval Denník N na svojej internetovej stránke, na podnikateľa Jozefa B. uvalili kolúznu väzbu aj preto, že sa prokurátor obával, že by oligarcha mohol ovplyvňovať svedkov pre jeho výrazný vplyv na finančnú správu.

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2021 o 10:58

962

large vazenie bfceb
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Matthew Ansley

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Podnikateľ Jozef B., ktorého polícia obvinila v rámci akcie Mýtnik, je vo väzbe, pretože by mohol ovplyvňovať svedkov alebo získať cudzie štátne občianstvo a vyhnúť sa stíhaniu na Slovensku. Vyplýva to z rozhodnutia o vzatí do väzby, ktoré opísal Denník N na svojom spravodajskom webe.

Podľa prokurátora Jozef B. odišiel zo Slovenska, keď sa dozvedel o vyšetrovaní. „Po vznesení obvinenia ho nebolo možné kontaktovať, a to ani na telefónnom čísle, ktoré orgánom činným v trestnom konaní poskytol syn obvineného,“ píše sa v uznesení súdu, ktoré Denník N získal v rámci infozákona. Prokuratúra uvádza, že sa obvinený pravidelne zdržiava v zahraničí, „čo v spojitosti s hrozbou vysokého trestu, ako aj jeho dobrým finančným zázemím, vytvára odôvodnený predpoklad úteku pred orgánmi činnými v trestnom konaní, respektíve súdom“.

Sudkyňa Ružena Sabová s uvalením útekovej väzby súhlasila, stotožnila sa s obavami prokurátora. „Skutočnosti vyplývajúce z dôkazov i z výpovede obvineného svedčia o tom, že obvinený a jeho rodina disponuje hnuteľným, nehnuteľným majetkom i dostatočným zdrojom finančných prostriedkov, čoho dôkazom je prevod sumy 3,7 milióna eur na účet syna obvineného,“ píše sudkyňa, podľa ktorej túto sumu Jozef B. poslal synovi 18. januára 2021. Jeho syn 26. januára celú sumu previedol na iný účet. Bývalého šéfa finančnej správy Františka I. a ďalších podozrivých v kauze Mýtnik zadržali o tri dni neskôr.

Kolúzna väzba

Pre vplyv Jozef B. v IT biznise a údajným kontaktom na finančnú správu sudkyňa uvalila na obvineného aj kolúznu väzbu. Prokurátor o ňu žiadal, keďže bol podľa neho členom organizovanej skupiny, ktorá pôsobila a vyvíjala protizákonnú činnosť po dlhší čas, „pričom pri jej páchaní dochádzalo ku deľbe úloh, koordinovanému postupu jednotlivých obvinených, ktorí sa navyše dopĺňali, aby došlo k jej úspešnému dokonaniu“. Ako ďalej informuje Denník N, prokurátor sa obáva, že by oligarcha mohol ovplyvňovať svedkov pre jeho výrazný vplyv na finančnú správu a rozhodovanie pri verejných obstarávaniach.

„Zo vzájomných vzťahov medzi obvinenými osobami vyplýva dostatočne odôvodnená obava, že by sa mohli v rámci trestného konania koordinovať, dohadovať vzájomný postup a navzájom upravovať svoje výpovede, a tým mariť vyšetrovanie ako aj zabezpečovanie dôkazov v trestnom konaní,“ píše prokurátor a odvoláva sa na výpovede viacerých svedkovi, ktorí hovorili o vplyve Jozefa B. na finančnú správu.

Sudkyňa však nevyhovela žiadosti prokurátora na väzbu z obáv z pokračovania v trestnej činnosti. „Obava z jeho pokračovania v predmetnej trestnej činnosti je eliminovaná i novým zložením politického spektra vo vedení štátu, do štruktúry ktorého obvinený nepatrí, a o ktorom sa predpokladá, a dáva sa nádej, že naňho ani nemá dosah,“ objasnila Sabová.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala 29. januára v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa finančnej správy Františka I. a ďalšie osoby v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní pri IT zákazkách. Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľov Michala S. a Jozefa B., ktorí sa v tom čase nachádzali v zahraničí. Jozef B. je obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z prijímania úplatku. Hrozí mu desať až 15-ročný trest, keďže podľa prokurátora spolu s ďalšími spoluobvinenými spôsobili štátu škodu za viac ako 42 miliónov eur.

Zdroj: Denník N

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA