Sociálne siete

DOMOV

Podpis dohody o obrannej spolupráci SR s USA sa očakáva 3. februára

Zverejnené:

Upravené: 31. januára 2022 o 13:39

300

Zdroj: Facebook / Jaro Naď

REKLAMA

Globalnews

Podpis tejto dohody je podľa ministra zahraničných vecí SR Jaroslava Naďa vyjadrením záujmu USA a SR spolupracovať v oblasti obrany za spoločne dohodnutých podmienok. Informoval o tom portál teraz.sk.

Podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými sa očakáva 3. februára. Do USA preto vycestuje slovenská delegácia na čele s ministrom Naďom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom.

„Sme veľmi vďační všetkým zodpovedným ľuďom a politikom, ktorí si uvedomujú opodstatnenie a potrebu tejto dohody pre užšiu spoluprácu s naším strategickým partnerom v oblasti obrany a bezpečnosti. Je to zodpovedný krok a silný odkaz o smerovaní Slovenska,“ povedal Naď.

Naď zároveň odmietol spájanie rokovaní a schvaľovania zmluvy s aktuálnou situáciou na hraniciach Ukrajiny a Ruskej federácie. „Súčasné znenie dohody o spolupráci v oblasti obrany je výsledkom niekoľkoročných expertných rokovaní oboch strán, ktorý pripravovali odborníci z viacerých rezortov viac ako štyri roky,“ vysvetlil.

Vláda chystá opatrenia, ktorými chce znížiť cenu energií, tvrdí Remišová

Podľa ministra zahraničných vecí je podpis dohody vyjadrením záujmu USA a SR spolupracovať v oblasti obrany za obojstranne dohodnutých podmienok. „Zapadá to do úsilia našich ozbrojených síl zvýšiť obranyschopnosť SR a NATO,“ dodal.

Naď aj Korčok deklarujú, že dohoda plne rešpektuje suverenitu SR, ústavu a právny poriadok SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti vojsk USA alebo ich jadrových zbraní na území SR. „Dezinformačná kampaň, ktorá sprevádza dohodu, je intenzívna a smeruje na tie najsilnejšie ľudské emócie. Toto strašenie je úplne zbytočné,“ vyhlásil Naď.

Ficov syn si kúpil luxusný byt bez hypotéky

Uzavretie dohody o spolupráci z USA už odsúhlasila vláda a Bezpečnostná rada SR. Po podpise dohody na základe splnomocnenia hlavy štátu ho musí ešte preveriť odobriť Národná rada SR. Potrebné je tiež schválenie prezidentkou.

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač. Slovensko ich má poskytovať zdarma bez akéhokoľvek nájomného. Dohoda by mala platiť  najbližších desať rokov. Potom zostáva platná alebo je možné ju vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Vládna opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

Biden plánuje poslať vojakov do východnej Európy

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA