Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Biden plánuje poslať vojakov do východnej Európy

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2022 o 15:10

450

Zdroj: GettyImages

REKLAMA

Globalnews

USA čoskoro presunú nie príliš veľký počet amerických vojakov do východnej Európy, zrejme do členských krajín NATO, kvôli napätiu súvisiacemu s Ukrajinou. Novinárom to oznámil americký prezident Joe Biden.

„V najbližšom čase presunu amerických vojakov do východnej Európy a krajín NATO. Nie veľa,“ citovali ho agentúry. Vníma jeho vyjadrenie tak, že Washington svojich vojakov presunie výhradne do štátov, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie. Pentagon už skôr uviedol, že americké jednotky nebudú nasadené priamo na Ukrajine.

Pentagon začiatkom týždňa uviedol 8500 amerických vojakov do pohotovosti kvôli hroziacemu ruskému útoku na Ukrajinu. Žiadne ale zatiaľ neboli vyslané do Európy alebo presunuté v rámci kontinentu. To sa, ale podľa Bidena o chvíľu zmení.

Do akých krajín budú vojaci poslaný Biden nespresnil. The New York Times ale v pondelok napísal, že prezident uvažuje o vyslaní vojnových lodí, lietadiel a až 5000 vojakov do Pobaltia a ďalších krajín NATO vo východnej Európe. Konkrétne v minulosti bolo spomínané aj Rumunsko.

Varovanie pre Rusko. V Estónsku pristáli americké stíhačky F-15

Posilniť svoje postavenie v regióne chcú aj ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie. Španielsko sa má angažovať v Bulharsku, Francúzsko zase v Rumunsku.

USA a ďalšie členské krajiny Aliancie NATO sa týmito krokmi i sériou diplomatických rokovaní so zástupcami Moskvy snažia Rusko odradiť od invázie na Ukrajinu, ktorá podľa amerických činiteľov môže prísť vo februári.

Moskva to popiera a tvrdí, že je to naopak Rusko, kto je ohrozené. Požaduje preto sériu bezpečnostných záruk, z ktorých najdôležitejšia je tá, že NATO neprijme medzi členské štáty Ukrajinu. Aliančné krajiny už ale takúto záruku jednomyseľne odmietli dať.

Podľa nich je na každom štáte, aby si vybral, kam bude patriť. Washington opakovane Moskvu varuje pred tvrdou – aj keď nie vojenskou – reakciou, pokiaľ sa nakoniec skutočne rozhodne na Ukrajinu zaútočiť.

„Nakazíme sa všetci“, vraví šéf Svetovej lekárskej asociácie o omikrone

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA