Sociálne siete

DOMOV

Potraviny by mali zdražieť o desať až dvadsať percent

Zverejnené:

Upravené: 6. novembra 2021 o 15:05

639

Zdroj: dreamstime.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Slovenskí potravinári sú pre rastúce ceny vstupov nútení zvýšiť ceny svojich produktov o desať až dvadsať percent.

Čítajte tiež: Hokejista Boris Sádecký nečakane zomrel vo veku 24 rokov

Hoci sa Slovensko rastu cien potravín nevyhne, v dlhodobom horizonte by mohla ďalšie zdražovanie zmierniť lepšia dotačná politika štátu a tiež zníženie marží obchodných reťazcov, uviedli na piatkovej tlačovej konferencii zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Žijeme dobu, keď zdražuje v podstate všetko, a je nemysliteľné, aby dlhodobo slovenský potravinársky priemysel na trhu nevedel zvýšiť svoje odbytové ceny. Chceme vyslať jasný signál, že v rámci celého potravinárskeho sektora z dlhodobého hľadiska je zvýšenie našich odbytových cien vo výške desať až 20 % nevyhnutnosťou,“ povedal predseda komory Emil Macho.

Prechod Bratislavy do červenej sa dotkne hlavne neočkovaných (+GRAFIKA)

Podpredseda SPPK Marián Šolty zdôraznil, že zvýšenie odbytových cien potravinárskych podnikov je nevyhnutné na prežitie týchto firiem. „Keď nebudeme mať náš, slovenský priemysel, nebudeme mať alebo žiadne, alebo budeme mať tie potraviny, ktoré zostanú ostatným, a budeme živení len tým, čo budeme musieť prijať za cenu, o ktorej nebudeme rozhodovať,“ uviedol podpredseda Šolty.

Zásadné zvýšenie cien ohlásili hydinári, mliekarenský sektor, pekárenský priemysel, cukrovarníci aj výrobcovia vín. Upozorňujú na rast cien energií potrebných na chladenie najmä bielych a šumivých vín o tridsať až šesťdesiat percent. Dotknutí upozornili tiež na rast ceny práce a ďalších vstupov, aj preto porastú ceny vína o päť až pätnásť percent. Problémy s rastom cien vstupov má tiež výrobcovia olejov, mlynský priemysel či konzervárne.

Do februára môže mať COVID-19 ďalších 500-tisíc obetí, varuje WHO

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA