Sociálne siete

COVID19

Používanie rúšok a respirátorov sa zmierni

Ministerstvo vnútra informovalo o miernejších opatreniach v súvislosti s nosením ochranných rúšok a respirátorov.

Zverejnené:

Upravené: 16. apríla 2021 o 10:59

678

covid rusko
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Pille-Riin Priske

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – V súvislosti s nosením rúšok a respirátorov dochádza k zmene. „Podmienky nosenia respirátora či rúška sa vo vybraných situáciách zmiernia. Uvoľnenie opatrení, ktoré umožňuje zlepšujúca sa epidemiologická situácia, spresnil Úrad verejného zdravotníctva SR novou vyhláškou č. 175/2021  k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest,“ Informuje o tom ministerstvo vnútra v tlačovej správe na svojej stránke.

Platnosť vyhlášky nadobudne podľa rezortu v pondelok  19. apríla 2021.

Aké sú teda zmeny?

  • Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa po novom nebude  týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov.
  • Namiesto respirátora budú môcť mať rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania.
  • Zamestnanci na pracovisku, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo viesť k zhoršeniu stavu, budú môcť namiesto respirátora nosiť rúško.
  • Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňuje, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov. Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA