Sociálne siete

COVID19

Premiér chce, aby boli deti v školách testované malými testami do nosa viackrát týždenne

Odvolávať máme páchateľov a nie obete, povedal premiér v súvislosti s ministrom Krajčím. Matovič zároveň zvoláva v súvislosti s koronavírusom k okrúhlemu stolu vedcov a odborníkov.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 2:19

438

matovic
Predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie na tému: COVID-19, ako ďalej? Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce, aby sa deti v školách testovali malými nosovými testami viackrát týždenne. Predseda vlády to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii. Dodal, že tento spôsob preferuje pred kloktacími testami, ktoré by sa v školách robili jedenkrát týždenne. O testovaní kloktacími testami sa zatiaľ len diskutuje.

Slovensko v nedeľu podľa Igora Matoviča dosiahlo rekord v počte hospitalizovaných. Premiér odprezentoval rozhodnutie zorganizovať okrúhly stôl s vedcami a odborníkmi v utorok 23. februára a porozprávať sa o tom, ako ďalej postupovať. Dodal, že počty pacientov v nemocniciach neustále rastú.

„Od začiatku decembra nám počty ľudí v nemocniciach rastú. Bez ohľadu na to, čo sme urobili, bez ohľadu na vianočný či tvrdý lockdown alebo COVID automat,“ priblížil premiér.

Matovič poukázal na to, že bez ohľadu na zavedený lockdown, ktorý trvá deväť a pol týždňa, počty hospitalizovaných pacientov rastú z týždňa na týždeň. Ani napriek prijatým opatreniam nie je podľa neho v epidemickej situácii vidieť zásadný rozdiel. Vedci a odborníci sa preto majú v utorok rozprávať o ďalšom postupe.

matovic

Predseda vlády SR Igor Matovič, foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

„Lebo, ak pôjdeme ďalej touto cestou, zrejme budú počty len rásť a kapacita nemocníc ide z posledného,“ povedal premiér. Na stretnutí očakáva odpoveď na to, akým spôsobom zmeniť pravidlá, aby sa neustály rast hospitalizácií zastavil. „V prvom rade chcem počúvať. Chcem, aby hľadali odpoveď na to, ako je možné, že opatrenia nezaberajú,“ uviedol predseda vlády. Poukázal na to, že Slovensko siaha na maximálnu kapacitu nemocníc.

Otvárať kostoly by bolo podľa Matoviča momentálne nezodpovedné. Považuje to za mimoriadne epidemiologické riziko. Odborníci by sa mohli v utorok zaoberať aj touto témou, neočakáva však od nich iný názor. Rovnako podľa premiéra nie je aktuálnou témou možné uvoľňovanie opatrení pre zaočkovaných. Nebolo by to podľa neho spravodlivé pre tých, ktorí sa chcú dať zaočkovať, no zatiaľ túto možnosť nemajú.

Odvolávať máme páchateľov a nie obete, povedal premiér v súvislosti s Krajčím

Odvolávať by sme mali páchateľov a nie obete. Premiér to povedal na tlačovej konferencii k téme odvolávania ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Šéf rezortu zdravotníctva bol podľa predsedu vlády jediným dlhodobým zástancom striktnejších opatrení. Krajčí bol podľa premiéra ten zodpovedný a doslova o to prosil aj ostatných ministrov. Igor Matovič by bol radšej, aby odvolávaní boli tí, ktorí požadovali otvorenie reštaurácií a obchodov a blokovali či už nákupy testov, alebo prísnejšie lockdowny.

„On bol vždy ten, ktorý sa snažil prehovoriť do duše ostatným ministrom. Bohužiaľ na tej istej vláde sedeli ľudia, ktorí hovorili nie, otvorme reštaurácie, obchody, lebo to bolo pre nich to najdôležitejšie,“ dodal Igor Matovič.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA