Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka chcela zabezpečiť prístup k obedom zadarmo pre takmer 50-tisíc detí

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 22:18

187

large IMG   effe
ZDROJ: Na snímke Prezidentka SR Zuzana Čaputová/SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

17. december 2020 16:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová urobila v rámci svojich právomocí maximum pre to, aby poslanci Národnej rady SR nezamedzili prístup k obedom zadarmo pre takmer 50-tisíc detí v riziku chudoby. V reakcii na to, že vládna koalícia v parlamente vo štvrtok prelomila veto prezidentky pri legislatíve upravujúcej dotovanie obedov na školách, to uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Hlava štátu však podľa neho vníma pozitívne to, že minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak si tiež uvedomuje existenciu tejto medzery v prijatej novele zákona a chce situáciu riešiť ďalšou dotačnou schémou upravenou v zákone.

„Napĺňanie tohto prísľubu bude prezidentka pozorne sledovať. Považuje za dôležité, aby v novom školskom roku 2021/2022 neprepadlo systémom pomoci ani jedno dieťa,“ povedal hovorca prezidentky. V legislatívnej medzere sa podľa prezidentky ocitá napríklad školopovinné dieťa matky samoživiteľky, ktorá poberá na mladšie dieťa rodičovský príspevok a privyrába si na dohodu s mesačným príjmom nižším ako 250 eur. V podobnej situácii je podľa Strižinca aj predškolák, o ktorého ťažko postihnutého súrodenca sa stará osamelo žijúca matka poberajúca opatrovateľský príspevok alebo školáci, ktorí boli zverení do výchovy starých rodičov poberajúcich minimálne starobné dôchodky.

„Rodičia, respektíve starí rodičia týchto detí si podľa schválenej novely zákona nebudú môcť uplatniť ani daňový bonus, ako to môžu urobiť ostatní rodičia školopovinných detí so zdaniteľným ročným príjmom zo závislej činnosti vo výške aspoň 3 480 eur ročne,“ upozornila hlava štátu. Prezidentka v odôvodnení vrátenia zákona ponúkla poslancom konkrétne riešenie, na základe ktorého by žiadne dieťa v chudobe nezostalo v škole hladné a všetci rodičia by mali istotu v tom, že podporu od štátu dostanú. „Mrzí ju, že poslanci dnes prelomili jej veto, rešpektuje však ich vôľu,“ dodal hovorca prezidentky.

Dotáciu na obed v materských a základných školách nebude štát od augusta budúceho roka poskytovať na dieťa, ktoré žije v domácnosti s príjmom vyšším ako životné minimum. Parlament sa totiž vo štvrtok nestotožnil s pripomienkou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá žiadala príjmovú hranicu domácnosti pre získanie štátnej dotácie na obed zvýšiť na dvojnásobok životného minima. Poslanci tak schválili vetovanú novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v pôvodnom znení. Za prelomenie veta prezidentky SR hlasovalo 87 poslancov, proti bolo 36 poslancov a dvaja zákonodarcovia sa hlasovania zdržali.

Členka parlamentného sociálneho výboru za hnutie OĽaNO Lucia Drábiková v parlamentnej rozprave ešte pred hlasovaním upozornila na to, že akceptovaním pripomienky prezidentky SR by vznikla iná nespravodlivosť. Podľa nej by sa totiž vytvorila skupina detí, ktoré by mali nárok na dotáciu na obed a ich rodičia by mali nárok aj na vyšší daňový bonus. „Táto pripomienka by nenapravila situáciu konkrétne a adresne,“ povedala. Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak dal podľa nej už pri schvaľovaní novely zákona v novembri verejný prísľub, že sa legislatívna úprava do augusta budúceho roka „dopracuje“.

Kompenzáciou za zrušenie plošného dotovania obedov v materských a základných školách je zvýšenie daňovej úľavy na deti vo veku od 6 do 15 rokov. Daňový bonus pre pracujúcich rodičov na dieťa vo veku od 6 do 15 rokov sa od júla budúceho roka zvýši na 1,7-násobku a od 1. januára 2022 na 1,85-násobku základnej sumy tohto daňového zvýhodnenia. Daňová úľava pre pracujúcich rodičov školákov tak od júla budúceho roka stúpne o 16,25 eura na 39,47 eura mesačne. Od 1. januára 2022 by sa mal daňový bonus pre rodičov detí vo veku od 6 do 15 rokov zvýšiť približne o 4,50 eura mesačne na zhruba 44 eur.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA