Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka: November ´89 bol spojený s túžbou po slobode, ktorá má v demokracii svoje limity

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 21:45

229

large caputova Youtube dcbdcd
ZDROJ: Prezidenta Zuzana Čaputová, Oficiálny YouTube kanál Zuzany Čaputovej

REKLAMA

16. november 2020 22:27 Martina Baumann

BRATISLAVA (GlobalNews.sk) – K 17. novembru sa dnes vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v priamom prenose verejnoprávnej televízie pripomenula, že by sme nemali zabúdať aj na hodnoty spomínaného štátneho sviatku. Zajtra si pripomenieme výročie 17. novembra – významný deň, akých je v našich dejinách málo. „Pripomeňme si ho, prosím, spôsobom hodným étosu Novembra 89, teda ako dôstojnú oslavu znovuzískanej slobody a demokracie a vyjadrenie vďaky tým, ktorí sa o ne pričinili,“ hovorí Zuzana Čaputová.

Na obdobie Nežnej revolúcie spomína ako na túžbu po slobode, na prejavy z tribún a skandovanie ľudí. „V našej pamäti opäť ožívajú spomienky. Na ktorom mieste námestia sme v tých chladných novembrových dňoch stáli. Na slová z tribún a na heslá, ktoré sme skandovali. Na plagáty vo výkladoch a na usmiate tváre ľudí, z ktorých postupne opadával strach. Zažili sme pocit, ktorý mnohým generáciám pred nami nebol dopriaty. Stali sme sa svedkami aj aktérmi veľkej dejinnej udalosti – pádu totalitného režimu,“ opisuje prezidentka.

Sloboda bez hraníc?

Ale aj sloboda môže mať podľa nej svoje hranice. „November ´89 bol spojený s túžbou po slobode. Dnes však vidíme a máme príležitosť si v plnej miere uvedomiť, že sloboda môže mať svoje limity aj v demokracii. Na Slovensku, rovnako ako v iných krajinách dnes zažívame, že bolo nevyhnutné naše práva a slobody dočasne obmedziť kvôli ochrane inej dôležitej hodnoty, a to života a zdravia. Pre všetkých ľudí na Slovensku je to úplne sa potrebujeme vyrovnať.“

Prezidentka na svojom YouTube tiež spomína, že práve v tomto obodbí prechádzame ťažkou skúškou – a asi najťažšou od novembrovej revolúcie. „Nenechajme sa nikým rozhádať, nenechajme sa situáciou, ktorej čelíme, rozdeliť. Nie je Slovensko za a proti rúškam, za alebo proti opatreniam. Sme jeden štát, jedna krajina, sme jedno ľudské spoločenstvo. Tak ako November 89, aj dnešok zvládneme lepšie, keď budeme držať spolu.

„Som presvedčená, že ako spoločenstvo máme na to, aby sme v kritickom čase konali rozhodne, múdro a zodpovedne. A vďaka tomu sa po potlačení pandémie budeme môcť k dnešnému krízovému obdobiu vracať, ako sa vraciame k Novembru 1989. S pocitom, že sme v našej skúške obstáli a že sme ju zvládli,“ uzatvára na YouTube Zuzana Čaputová.

Príhovor prezidentky k 31. výročiu Nežnej revolúcie si môžete pozrieť na https://www.youtube.com/watch?v=KsCrIXnmOeo.

Zdroj: YouTube, SITA

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA