Sociálne siete

DOMOV

Protesty v Bratislave vyhnali do ulíc tisícky ľudí

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:44

566

large protest November baumann edd
ZDROJ: Protest pred Úradom vlády SR, 17. novembra 2020, GlobalNews.sk/Martina Baumann

REKLAMA

17. november 2020 18:28 Martina Baumann

BRATISLAVA (GlobalNews.sk) – Hlavné mesto dnes sprevádzali protestné zhromaždenia. Okolo 15:00 sa dav ľudí vybral od Hlavnej stanice v Bratislave pre Úrad vlády SR, pričom po ceste ľudia skandovali. Pred budovou Ministerstva financií SR, ktorá bola cestou, na pár minút zastavili a kričali vulgarizmy. Svoju nespokojnosť so súčasnou situáciou prišli vyjadriť ľudia aj mimo hlavného mesta, vulgarizmy a krik bolo počuť celou cestou až pre Úrad vlády. Tam už boli pripravené zátarasy, ťažkoodenci a policajti na koňoch.

Počas nasledujúcej hodiny sa situácia významne nemenila, z času na čas bolo počuť výkriky ľudí, medzitým aj delobuchy, niektorí čakali, čo sa bude diať. Fanúšikovia futbalového Ultras Slovana hádzali delobuchy, niektorí sa snažili zhodiť zátarasy oddeľujúce protestujúcich od sídla vlády. Demonštrujúci tu skandovali heslá ako „Slovensko Slovákom“, „Vlastizrada“ či „Matovič do basy“. Policajti na niektorých použili slzotvorný plyn. Jedného z ťažkoodencov museli so zranením hlavy odviesť mimo dav.

Okolo 16:00 sa väčšina ľudí, medzi ktorými boli aj spomínaní fanúšikovia Ultras Slovana, začala premiestňovať k Prezidentskému palácu na Hodžovo námestie. Tu už tisícky ľudí protestovali proti súčasným opatreniam vlády.

Medzi rečníkmi pred Prezidentským palácom zas vystúpili poslanci Marian Kotleba a Milan Mazurek (obaja ĽSNS), bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Čarnogurský, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička či syn bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu Pavol Slota. Kotleba vo svojom prejave davu povedal, že policajti zbili poslanca parlamentu Andreja Medveckého (ĽSNS). Ľudí vyzval, aby sa spolu s ním išli „prejsť pred parlament“.

Pred Prezidentským palácom ľudia skandovali „Odstúpiť“. Okolo 17:30 sa demonštrácia skončila, resp. ľudia sa vybrali pre budovu Národnej rady SR, niektorí sa vybrali smerom k Úradu vlády SR. Väčšia časť účastníkov sa nakoniec v podvečerných hodinách presunula spred Prezidentského paláca pred budovou Národnej rady SR. Na schodoch pred parlamentom cestu demonštrujúcim zatarasili policajní ťažkoodenci. Niektorí protestujúci použili na znak svojej nespokojnosti aj delobuchy. Dav hromadne skandoval „Matovič odstúpiť“ či „Matovič diktátor“.

Niekoľko desiatok ľudí ale naďalej protestuje aj pred budovou Úradu vlády SR, kde boli policajti opätovne nútení použiť slzný plyn.

Cesta k Národnej rade SR spôsobila, že pred 18:00 už bola kompletne zablokovaná premávka. V dave počuť skandujúcich ľudí proti Matovičovi.

Neskôr podvečer predstavitelia Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) vyzvali účastníkov protestov, aby sa v pokoji a bez delobuchov rozišli domov. Časť demonštrujúcich ešte zaútočila na policajtov, keďže sa pokúšala dostať do parlamentu. V tejto súvislosti policajti zadržali jednu osobu.

R. Fico pred Národnou radou SR

Okrem toho sa však menší dav ľudí v poobedných hodinách zišiel aj pri buste Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady SR. Tejto akcie sa zúčastnili aj predstavitelia opozičnej strany Smer – sociálna demokracia. Tí si spolu s protestujúcimi na úvod zaspievali slovenskú hymnu. Následne s príhovorom vystúpil šéf strany Robert Fico, ktorý zúčastneným povedal, že súčasná vláda Igora Matoviča obmedzuje základné ľudské práva, čo je podľa neho v demokracii neprijateľné.

Robert Fico zároveň na svojej FB stránke uviedol, že „budeme v parlamente odvolávať vládu I. Matoviča aj keď vieme, že za ním stojí 95 vládnych poslancov.“ Zásah polície na tejto akcii nebol nutný. Premiér k dnešnému dňu a výročiu Nežnej revolúcie vyjadril svoj názor na FB: „Dnes námestia ovládnu iní ľudia. Roky im odkaz Novembra bol úplne ukradnutý, ba práve naopak, v príkrom rozpore s jeho odkazom jeho hodnoty ničili,“ hovorí. Podľa neho si niektorí dnes myslia, že sloboda je absolútna. Hovorí aj o tom, že máme pochopiť, že sloboda bez zodpovednosti je len ilúzia slobody.

Ulica v Trnave, kde býva premiér Igor Matovič, je uzatvorená

Viaceré neformálne zoskupenia si podľa tlačovej agentúry SITA na sociálnej sieti dohadovali protest pred bydliskom predsedu vlády. Polícia tak uzatvorila v utorok večer v Trnave ulicu, kde býva premiér SR Igor Matovič. Dôvodom boli bezpečnostné opatrenia a už spomínané komunikácie na sociálnych médiách. Na všetky tri prístupové cesty postavili policajti oceľové zábrany, na ulicu púšťajú len obyvateľov s trvalým pobytom.

Polícia ulicu v trnavskej časti Tulipán monitorovala 17. novembra po celý deň, k žiadnym incidentom však doteraz nedošlo.

Situáciu priebežne monitorujeme a aktualizujeme.

Zdroj: FB Igor Matovič, FB Robert Fico, SITA

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA