Sociálne siete

DOMOV

Reakcie politikov na odchod Ďuriš Nicholsonovej z SaS

Tlačová konferencia Ďuriš Nicholsonovej vyvolala spor s vicepremiérkou Veronikou Remišovou, ktorá kritiku europoslankyne odmietla.

Zverejnené:

Upravené: 11. februára 2021 o 13:48

980

nicholsonova
Na archívnej snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová, SITA/Ľudovít Vaniher

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Podľa informácií Denníka N mala Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámiť svoj záujem odísť z SaS aj členom strany. Dôvodom odchodu by mala byť tlačová konferencia, na ktorej europoslankyňa vyhlásila, že Slovensko môže prísť o miliardu eur, keďže do konca roku 2020 nezabezpečilo premiestnenie týchto peňazí z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Tlačovka následne vyvolala spor s vicepremiérkou Veronikou Remišovou (Za ľudí), ktorá kritiku europoslankyne odmietla.

Remišová: Je vnútorný problém strany, nie koalície

Odchod europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) je vnútorným problémom strany, nie koalície. Pre agentúru SITA to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Reagovala tak na informáciu Denníka N, na základe ktorej mala Ďuriš Nicholsonová oznámiť svoj záujem odísť z SaS aj členom strany.

„Eurofondy boli od začiatku zrejme len zástupný problém. Pani poslankyňa pôsobí v Európskom parlamente v Bruseli, koalícii žiadne problémy nespôsobovala. Teraz zrazu jeden deň porozpráva na tlačovej konferencii nepravdy a na druhý deň odchádza zo strany,“ uviedla v stanovisku Remišová.

Dôvodom odchodu Ďuriš Nicholsonovej má byť tlačová konferencia z 8. februára, na ktorej europoslankyňa vyhlásila, že Slovensko môže prísť o miliardu eur, keďže do konca roku 2020 nezabezpečilo premiestnenie týchto peňazí z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Tlačovka následne vyvolala spor s vicepremiérkou Remišovou, ktorá kritiku europoslankyne odmietla.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) nechce komentovať vnútorné záležitosti SaS. „Opakované útoky predstaviteľov strany SaS na vlastnú koalíciu nás, samozrejme, mrzia. O to viac, ak znižujú autoritu vlády v čase mimoriadne vážnej krízy,“ zdôraznil pre agentúru SITA Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

Sulík sa vyjadrí, keď sa s europoslankyňou stretne

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík sa k europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS) zatiaľ nebude vyjadrovať. Podľa jeho slov tak urobí, keď dozreje čas. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii.

Cigániková nevidí dôvod na odchod z SaS

Predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) nevidí žiadny dôvod na odchod zo strany Sloboda a Solidarita (SaS). Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti. V pondelok 8. februára stála na tlačovej konferencii vedľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

„Nevidím žiaden dôvod na odchod zo strany, ktorej vízie a hodnoty plne zdieľam, len preto, že som stála vedľa kolegyne v nevhodný čas,“ napísala s tým, že tlačová konferencia bola rozdelená na dve témy – eurofondy a zdravotníctvo. „Ja som sa vyjadrovala len k zdravotníckej časti a doplnila som informácie, ktoré nikto nespochybnil a boli vopred diskutované aj v koalícii,” doplnila. „Vzniknutá situácia ma mrzí, ale nijako som ju nespôsobila a s Veronikou Remišovou aj ďalšími kolegami zo Za ľudí som v kontakte od prvého momentu, aby som im situáciu vysvetlila,” podotkla Bittó Cigániková.

Cieľom europoslankyne nemal byť útok na vicepremiérku Remišovú

Cieľom, s ktorým išla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na tlačovú konferenciu, nebolo útočiť na vicepremiérku a ministerku a investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú. Europoslankyňa a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci to povedala včera na online brífingu. „Je mi ľúto, že to tak vyznelo,“ dodala, europoslankyňa.

Ďuriš Nicholsonová priblížila, že jej primárnym cieľom bolo ísť na tlačovú konferenciu s tým, že SR musí zmeniť prístup k eurofondom a neopakovať chyby z minulosti. A jedna z tých chýb bola podľa nej bola, že SR nevyužila šancu do konca roka 2020 realokovať 1,1 miliardy eur z fondu, ktorý SR čerpá najhoršie v rámci Európskej únie.

Ďuriš Nicholsonová ďalej uviedla, že hovorila aj s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), pretože sa množia mediálne výstupy, ktoré hovoria o tom, že Sulík sa za europoslankyňu koaličným partnerom ospravedlnil. Podľa nej Richrad Sulík pred koaličnými partnermi na koaličnej rade v pondelok 8. februára povedal, že mu je ľúto, že „tá tlačovka spôsobila pnutia v koalícii, ale vecne si stojí za tým, čo som hovorila na tlačovke ja“. Ďuriš Nicholsonová doplnila, že jej je ľúto, že to spôsobilo také pnutie vo vládnej koalícii a že sa podpísala pod to, že už aj tak krehké vzťahy v nej sú ešte viac naštrbené. Dodala, že Remišovej sa ospravedlní v roku 2023, keď bude minutý posledný cent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Doplnila, že miliarda z tohto fondu prepadla v tom zmysle, že SR ju do konca roka 2020 nepresunula na pomoc ekonomike.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA