Sociálne siete

DOMOV

Šírenie dezinformácií nespadá pod slobodu prejavu, uviedol Inštitút ľudských práv

Zverejnené:

Upravené: 3. marca 2022 o 9:59

323

REKLAMA

GLOBALNEWS

Uviedol to Inštitút ľudských práv vo svojom tlačovom vyhlásení. Riaditeľ tohto inštitútu dúfa, že príde aj k zmene v prístupe orgánov činných v trestnom konaní.

Šírenie nenávisti a nebezpečných dezinformácií nespadá pod ochranu slobody prejavu. Skonštatoval to riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher v súvislosti s tým, že Národný bezpečnostný úrad zablokoval dezinformačný web Hlavné správy.

Mimovládna organizácia zároveň víta toto rozhodnutie.

„Žiadne ľudské právo nemôže byť použité na poškodenie iného ľudského práva. Smutné na tejto veci je len to, že sa musela stať katastrofa na Ukrajine, aby sa naši volení zástupcovia a orgány štátu rozhýbali. Viaceré mimovládne organizácie, medzi nimi aj naša, dlhé roky upozorňovali na nebezpečenstvo, ktoré takéto dezinformačné zdroje pre spoločnosť predstavujú,“ povedal Weisenbacher.

Riaditeľ IĽP dúfa, že príde aj k zmene v prístupe orgánov činných v trestnom konaní. „Pretože doteraz, keď sme sa na ne obrátili, tak trestné oznámenie vždy zamietli s odôvodnením, že máme vec riešiť občiansko-právne, teda sa s majiteľmi týchto pofidérnych webov súdiť. Je pritom v záujme celej spoločnosti takéto konanie nenechať bez trestu,“ uzavrel.

VŠZP skončila vlani v strate, súkromné poisťovne boli naopak v zisku

Zablokovanie dezinformačného webu Hlavné správy Národným bezpečnostným úradom je prvým krokom v obmedzení šírenia paniky a nenávisti. Napísal to minister vnútra Roman Mikulec vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že stránka bola roky stálicou na dezinformačnej scéne.

Vysvetlil, že cieľom týchto hoaxerov je zneistiť ľudí a spôsobiť informačný chaos, ktorý bude vyúsťovať postupne do straty podpory ukrajinských utečencov a Ukrajiny ako takej.

„Dnes sme opäť svedkami pokusov rozoštvať proti sebe solidárnu spoločnosť a zasiať medzi obyvateľstvom nenávisť voči vojnovým utečencom šírením dezinformácií, že k nám hromadne prichádzajú osoby z Afriky a Blízkeho Východu. Pravda je však taká, že takmer 90 percent ľudí prekračujúcich našu východnú hranicu sú Ukrajinci,“ napísal Mikulec.

Doplnil však, že na Ukrajine ostali uviaznutí nielen domáci, ale aj cudzinci, ktorí tam legálne žili, pracovali či študovali. Slovensko využívajú ako bezpečný koridor, aby mohli pokračovať do svojich domovských krajín.

„Vypnutie webu sa neobišlo bez vlny kritiky z radov ich prívržencov. No napriek tomu som presvedčený, že tento krok nakoniec najviac pomôže tým, ktorí sú dezinformáciami najviac zasiahnutí,“ skonštatoval minister vnútra.

Dodal, že polícia už informovala, že eviduje rôzne účty, ktoré sa posmievajú konfliktu na Ukrajine či dokonca žiadajú o ruskú intervenciu na Slovensku. Ubezpečil všetkých občanov, že polícia sa všetkými takýmito prípadmi zaoberá.

LAVROV: Západ nesmie budovať vojenské zariadenia v bývalých krajinách ZSSR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA