Sociálne siete

ZAHRANIČIE

LAVROV: Západ nesmie budovať vojenské zariadenia v bývalých krajinách ZSSR

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2022 o 13:52

1621

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Západ nesmie budovať vojenské zariadenia v akejkoľvek krajine bývalého Sovietskeho zväzu, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu tvrdí, že ruská armáda Ukrajinu neokupuje. Vojenská operácia podľa neho bude pokračovať dovtedy, kým Moskva nedosiahne svoje ciele. Kremeľ už skôr oznámil, že chce Ukrajinu „denacifikovať“ a „demilitarizovať“.

„Moskva vníma ako neakceptovateľné, že niektoré európske krajiny hostia americké jadrové zbrane, a uchýli sa ku všetkým možným spôsobom, aby zabránila umiestneniu jadrových zbraní na Ukrajine,“ vyhlásil Lavrov na ženevskej Konferencii o odzbrojení vo vopred nahranom prejave. Ostatní diplomati jeho reč bojkotovali a odišli.

„Ukrajina stále vlastní sovietske (jadrové) technológie a spôsoby na dodanie týchto zbraní,“ uviedol minister. „Nemôžeme zlyhať v odpovedi na toto skutočné nebezpečenstvo.“

Shell ukončí partnerstvo s ruským Gazpromom, Nord Stream 2 sa skomplikoval

Belgicko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Turecko majú na svojom území Americké jadrové zbrane. Lavrov sa tiež vyjadril k rozhodnutiu Európskej únie dodať na Ukrajinu „smrtiace zbrane“, označil ho za „rusofóbne besnenie“.

Podľa Šojgua sa Rusko bráni proti hrozbe stvorenej Západom. Moskva dlhodobo osočuje USA a NATO, že chcú na Ukrajinu poslať zbrane a pomôcť jej s jadrovým programom, aby predstavovala priame ohrozenie Ruska.

Ukrajina sa zbavila jadrového arzenálu, ktorý v krajine zostal po Sovietskom zväze, v rámci takzvaného Budapeštianskeho memoranda z roku 1994 výmenou za záruky územnej celistvosti zo strany Západu a Ruska. Teraz sa objavujú názory, že to bola chyba a že ak by si Ukrajina zbrane ponechala, Rusko by sa neodvážilo ju napadnúť.

Za informovanie o invázii miliónové pokuty. Cenzúra v Rusku pritvrdila

Sankcia pozíciu Ruska nezmení, hovorí hovorca Kremľa

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že sankcie prijaté EÚ, USA a ďalšími štátmi nezmenia ruskú pozíciu ohľadom Ukrajiny. Podľa neho je príliš skoro na vyhodnotenie pondelkových rozhovorov medzi zástupcami Ukrajiny a Ruska.

Peskov uviedol, že Rusko považuje ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského za legitímneho vodcu Ukrajiny. Rozhovory medzi ním a ruským prezidentom Vladimirom Putinom zatiaľ nie sú plánované.

Peskov odmietol obvinenie o ruských úderoch na civilné ciele. Povedal, že správy o použití vákuových bômb sú falošné. Žiadosť Ukrajiny o vstup do EÚ neznamená bezpečnostnú otázku, nie je to vojenské zoskupenie, podotkol.

Zelenskyj požaduje okamžité prijatie Ukrajiny do EÚ

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA